Domin
21.12.2006, 01:41:45
Powiecie mi że było, ale zanim tak napiszecie to przeczytajcie.
Jak wyciagnąć i w jak największy sposób uniemożliwić użytkownikowi zakładanie fikcyjnyck kont aby aby mógł sobie wykląć użytkowników.
Myślałęm o wyciągnięciu jak największej ilości danych:
- ip
- host
- przeglądarka
- system
- MAC (ale jak narazie nie wiem jak)
a na dodatek ciacho
np. blokujemy sobie użytkownika o takich danych i przy następnej próbie logowania wysyłamy mu ciacho że komputer jest zablokowany, a konto blokujemy bądź usuwamy. Ale użytkownik z takim ip, hostem, przegladarka, systemem, macem chce założyć sobie nowe konto, ale usunął ciacho więc pobieramy dane od użytkownika jeśli ma takie dane jak zablokowane to uniemożliwiamy mu rejestracje.
Czy to jest dobry pomysł czy macie lepsze, a moze jak Wy to rozwiązaliście.
spryciula
21.12.2006, 01:45:49
zawsze może sobie, zmienić IP, użyć innej przeglądarki itp
a dlaczego chcesz blokować zakładanie kont?
Domin
21.12.2006, 01:52:18
Znajomy prowadzi portal sportowy o dużym natężeniu użytkowników i wiadomo jak z użytkownikami są tacy co lubią się napinać i wyklinać innych. Ale same zablokowanie konta mu nic nie da, bo założy inne fikcyjne i robi to samo... Dlatego chcę mu uniemożliwić zakładanie kolejnych kont.
A jeśli chodzi o dane, to może zmienić np. ip, ale nie sądzę żeby zmienił wszystko, więc jeśli 4 z 5 wartosci się zgadza wtedy konta nie utworzy, a administrator będzie miał większy spokój.
Denver
21.12.2006, 04:04:03
Z własnego doświadczenia podpowiem, że chyba najwygodniejszym zabezpieczeniem przed natręciuchami jest możliwość założenia tylko jednego konta z danego adresu e-mail. Po rejestracji należy konto potrwierdzić kliknięciem w odnośnik z kodem aktywacyjnym wysłanym na pocztę. Nie zdarzyli mi się jeszcze użytkownicy mający ochotę łazić po stronach z darmowymi skrzynkami pocztowymi i zakładający coraz to nowe maile, zatem jak na razie takie zabepieczenie u mnie - odpukać - działa.
arczi
21.12.2006, 09:37:19
u siebie robie tak, ze najpierw blokowane jest konto uzytkownika (jedno konto- jeden mail) - za np. bardzo mocna przesade w komentarzach

natomiast za proby jakiegokolwiek hacku blokuje IP, jesli sobie zmieni i sprobuje znow sobie pohackowac znowu block IP - przynajmniej moi moderatorzy maja co robic...
Domin
21.12.2006, 11:32:31
Nad e-mailami próbowałem, ale są ludzie którzy mają po kilkanaście e-maili... A z doświadczenia wiem że są tacy co zakładają kolejne e-maile zeby się zarejestrować np. w Typerze.
Co do blokowania IP, to musisz niezapominać że bardzo duża ilość użytkowników ma IP zmienne ze względu np. na Neostradę.
MOże być też problem z użytkownikami którzy używają komputera w kilka osób, ale cóż trzeba poświęcić dobro portalu dla tych kilku osób.
Speedy
21.12.2006, 14:18:23
Jak ktoś będzie upierdliwy, to się nigdy w pełni nie zabezpieczysz.
Możesz co najwyżej usuwać/blokować kolejne konta. Może to natrętne osoby zniechęci do kolejnych rejestracji...
woolkan
21.12.2006, 14:30:27
a jeśli Cię stać to zawsze możesz potwierdzać rejestrację np poprzez przesłanie kodu aktywacyjnego w sms

w końcu ileż można mieć numerów?
cadavre
21.12.2006, 16:51:02
Najlepsze rozwiązanie to właśnie zakładanie jednego konta na jeden e-mail oraz paru moderatorów którzy będą sprawdzać owe konta. Poza tym wiadoma cenzura etc. przy pisaniu czegoś gdzie user "mógł sobie wykląć użytkowników".
Domin
22.12.2006, 03:28:38
jeszczę nad tym pomyślę, ale skoro sprawdza się u was to czemu nie miało by się sprawdzić tutaj...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.