Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX] problemy ze statusem
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
kufalo
Witam,
Laduje strone do przegladarki i wypinam kabel sieciowy (albo, jezeli robie proby na lokalnej maszynie to wstrzymuje prace Apacha).
Nastepnie uruchamiam AJAX i mam nastepujace wyniki:

IE status: 12030 (albo 12031)

Opera status: 0

Firefox Error Console: Error: [Exception... "Component returned failure code: 0x80040111 (NS_ERROR_NOT_AVAILABLE) [nsIXMLHttpRequest.status]" nsresult: "0x80040111 (NS_ERROR_NOT_AVAILABLE)" location: "JS frame :: 192.168.1.21/a/panel/ :: anonymous :: line 14" data: no]
Source File: 192.168.1.21/a/panel/ Line: 14

Dziwią mnie rozbieznosci we wszystkich trzech przegladarkach.

1. function ajax(h){
  2. h=new XMLHttpRequest()
  3. h.onreadystatechange=function(){if(h.readyState==4)alert(h.status)}
  4. h.open('GET','get.php',true)
  5. h.send(null)
  6. }
  7. <a href="java script:ajax()">zablokuj dostep do internetu (do server'a) i nacisnij</a>

Uwaga: tej spacji pomiedzy "java script" nie powinno byc, dodaje ją Invision Power Board.

Najbardziej nie podoba mi sie reakcja firefoxa poniewaz wstrzymuje wykonywanie skryptu.
A przeciez nieraz tak bywa, ze jakies polaczenie sie nie powiedzie i trzeba powtorzyc.

Da sie jakos temu zapobiec questionmark.gif
Wydaje mi sie ze tak, gdyz sprawdzalem na poczcie Gmail i tam po odloczeniu netu bledu w kasoli nie ma, i wyskakuje komunikat ze nie moze nawiazac polaczenia. Co jest zatem zle w moim skrypcie questionmark.gif
ShaXbee
Aby nie wyświetlało błędu możesz użyć try .. catch.
Błąd występuje ponieważ XmlHttpRequest dostaje informacje że socket - czyli Twoje połączenie zostało ubite.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.