Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pomysł na skiny...
Forum PHP.pl > Forum > PHP
SN@JPER^
Witam.

Otóż mam zrobioną funkcje zmiany skina, zaś w foldrze skiny np istnieje sobie skin /default/.

Budując skina musze wklejac w dane miejsca kod php ze skryptami...

Ma ktoś jakiś (łatwy) pomysł na zastąpienie tego czym typu {NEWSY} lub czymś podobnym ?

Pozdrawiam.
Ociu
Poczytaj o Systemach szablonów.
http://www.google.com/search?q=system+szab...:en-US:official
SN@JPER^
ooo widze, że system szablonów trudno napisać....(jak dla mnie) blink.gif

Mi kolega mówił, ze można łatwiej to zastąpić .... Napisać funkcję, która pobiera z mysql (nie wiem co):

1. <? news($prefiks); ?>

Jak zaczął mi to tłumaczyć musiał kończyć....

Może wy wiecie Co i Jak ?

Zamieszczę jeszcze Kod funkcji, która nabazgrał mi kolega....
  1. <?php
  2. function switch_style($obecny, $wybrany, $prefiks) {
  3. if(empty($obecny)) {
  4. setcookie("style", "defeult", time()+ 3600);
  5. }
  6. if($_POST['zmiana'] == "Zmień styl") {
  7. setcookie("style", $_POST['style'], time()+3600);
  8. }
  9. }
  10. ?>
Strzałek
Oczywiście że tak można. Możne jeszcze na kilka innych sposobów, jednak ten co podał Ociu jest nalepszy.

Cytat
ooo widze, że system szablonów trudno napisać....(jak dla mnie) blink.gif

Racja. Więc gdy jest się początkujący nie warto tego robić.
Użyj czegoś gotowego, popularnego np. Smarty, Savant, Open Power Template (OPT), PHPTal, ezcTemplates.

Posiadają one dokumentacje i ich przyswojenie nie jest trudne i nie potrwa długo.

A jeżeli chodzi o skiny, to rzeczywiście, można to zrobić na cookies tak jak nabazgrał Ci kolega winksmiley.jpg
SN@JPER^
Cytat(Strzałek @ 18.01.2007, 17:23:34 ) *
Oczywiście że tak można. Możne jeszcze na kilka innych sposobów, jednak ten co podał Ociu jest nalepszy.

Naprowadzisz mnie w dobry krok? Najprostszy dla lepiej niż początkującego... Nie chcem używać gotowców bo z tego się praktycznie nie naucze...
Strzałek
Jak to nie nauczysz winksmiley.jpg
Po prostu czasami nie ma sensu pisanie czegoś gdy trudno jest wykonać to lepiej, lub nie jest to proste jak tutaj wymieniony system szablonów. Ja bym na twoim miejscu użył smartów (smarty.php.net). Napewno Ci się to przyda. Zobacz sobie w ofertach pracy, bardzo często jest to wymagane.

Jeżeli jednak nie chcesz z jakiś powodów - ja nie chciałem, bo nie. Późnieja dorosłem i swoje zrozumiałem Rkingsmiley.png - to możesz użyć szablonów php. Implementacja takie systemu szablonów jest bardzo prosta. Można użyć bardziej zaawansowanego Savant. Ja gdy decyduje się na takie rozwiązanie, kieruję się głównie tym że jest ono bardzo szybkie.

Przykładowa klasa mojego autorstwa znajduje się tutaj: Temat: php Templates

Masz tam przykład użycia który możesz zmodyfikować dodając linijkę sprawdzającą ciacha np.

1. <?php
  2. if($ciacho_z_skinem){
  3.  $tpl -> templateDir = '/szablony/'.$ciacho_z_skinem.'/;
  4. }
  5. ?>

pseudo kod który Cie naprowadzi na tory winksmiley.jpg
Sprawdzasz ciacho, by później ustawić skąd ma nasz system szablonów brać skiny. Przykładowo mamy:

/szablony/domyslny/
/szablony/super-cool/

w każdym znajdują sie pliki z szablonami w zależności od upodobań usera wybieramy albo domyslny, ablo super-cool folder Rkingsmiley.png
SN@JPER^
Mini system szablonów wiem jak napisać...

Potrzebne mi jest tylko to co prosiłem z
  1. <? news($prefiks); ?>
np. Zamiast includowac cały system newsów lub co innego wkleje ten kodzik i wyswietla... albo
  1. <? logowanie($prefiks); ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.