Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zbiorowe zapytanie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
simondev
Funkcja
  1. <?php
  2. ?>
umozliwia wysylanie zapytan do bazy.
Czy da sie do niej wprowadzic kilka zapytań tworzących tabelki w jednej funkcji mysql_query()questionmark.gifquestionmark.gif
Jak tak to jak to zrobic questionmark.gifquestionmark.gif?
nospor
nie da sie. mysql_query wykonuje tylko jedno zapytanie
simondev
aha, moze pomozecie mi z ta sprawa. Bo chce zainstalowac wlasa baze przy uzyciu smaego php bez phpmyadmin. Calosc struktury mam w pliku txt. Wiem ze to chyba jakos sie da. Jak instaluje sie fora to tam baza tworzy sie automatycznie. Czy ktos wie jak to zrobic questionmark.gifquestionmark.gif?
Cysiaczek
Po prostu zapisz zapytania i wykonaj je np. w petli. Możesz umieścić je w jakimś pliku txt, wczytać funkcją file() (stworzy tablicę) i dla każdego jej elementu (czyli zapytania) wywołać funkcję mysql_query().

Pozdrawiam.
simondev
ale jak wylapac pojedyncze zapytanie z pliku questionmark.gifquestionmark.gif
bo potem to wystaczy je podpiac pod zmienna i wykonywac tak jak mowisz w petli
nospor
zrob explode po sredniku i juz. zakladam ze wlasnie srednikiem pooddzielane sa zapytania.
simondev
tak, czyli dac tak:
  1. <?php
  2. foreach ($line as $value){
  3. $zmienna = explode(';',$value)
  4. $tem[] = chop ($zmienna[0]);
  5. }
  6. for($i=0;count($tem);$i++){
  7. mysql_query($temp[$i]);
  8. }
  9. ?>

questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif
dr_bonzo
Nie, bo zapytanie moze byc zapisane w kilku liniach, i srednik moze byc wartoscia pola.
nospor
Cytat
srednik moze byc wartoscia pola.
byla mowa o zapytaniach tworzacych tabele, wiec raczej srednika nie bedzie w srodku.

@simondev explode nie po liniach a po calym tekscie zawierajacym te wszystkie zapytania. i poczytaj cos o for
http://www.php.net/manual/pl/control-structures.for.php
http://www.php.net/manual/pl/control-structures.foreach.php
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.