Chciałem wreszcie do siebie do stronki dodać dynamiczne ładowanie zawartości.
Zacząłem wszystko przeklepywać i wcześniej miałem to zrobione mniej więcej tak:
<head> //naglowek //deklaracja includów, skryptow itp. </head> <body> //ogólna struktura stronki na divach, logo, gorne menu itp, a w miejscu gdzie był środkowy kod, było mniej więcej coś takiego: <div id="contentarea"> <?php if ($_GET['p']=='1') { include "srodek_produkty.php"; } else if ($_GET['p']=='2') { include "srodek_koszyk.php"; } // itd. ?> </div> //jakas stopka itp </body>
dzięki temu mogłem przesyłać odnośniki do stron na zasadzie:
chodziło mi teraz o zrobienie czegoś takiego jak na tej stronce (z której mam skrypt):
http://www.dynamicdrive.com/dynamicindex17/ajaxcontent.htm
czyli standardowo, klikam i ładuje mi zawartość do danego diva (w tym wypadku do tego srodkowego), stworzyłem więc sobie pliczek "link.php"
<?php if ($_GET['p']=='1') { include "srodek_produkty.php"; } else if ($_GET['p']=='2') { include "srodek_koszyk.php"; } //itd ?>
i teraz w linkach odwołuję się tak:
i to działa, problem pojawia się jeśli w tej właśnie załadowanej stronce wykorzystywałem jakieś skrypty, lub np. połączenie do bazy danych, po załadowaniu tych stron są one jakby niewidoczne.
Da się to jakoś obejść prosto ? Bo wydawało mi się, że skoro wywołuję index.php to ładowany jest nagłówek wraz z skryptami do bazy danych i javascriptami. Jednak po tym jak klikam link i przeładuje mi ten content dane te nie są widoczne :/
Będę wdzięczny za wszelką pomoc, mam nadzieję, że w miarę jasno to wyjaśniłem.