Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [advAjax] problem z formularzem itp
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
stal-sw
Witam.
Chce za pomoca advAjaxa zrobic takie cos:

Mam skrypt ktory wysietla mi zdjecie a pod spodem w warstwie <div id="komentarze"> wysitela mi za pomoca Ajaxa wszytkie komentarze.

Pod komentarzami mam formularz w w wrstwie <div id="formularz">.

I teraz che zrobic tak ze po wyslaniu tego formularza (czyli dodaniu komentarza) znika forumlarz - i pojawia sie Loader - zas po wyslaniu danych zmienia sie zawartosc diva "Komentarze" o dodany wczesnije komentarz i pojawia sie znow formularz - tylko ze nie wypleniony.

Bardzo rposze o pomoc jak soebi z takim czyms poradzic - widzielm taki przykald na stronie Anakina - ale neistety od paru dni czesc przykladow nie dziala.

Wiem ze chyba potrzbne beda mi 2 funkcje:

Funkcja - pobierz komentarze (ladowana od razu po wczytaniu strony - bez bajerow i loaderow smile.gif )
  1. function pobierz_komentarze() {
  2.      advAJAX.get({
  3.            url: "/get_comments.php",
  4.            
  5. questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif
  6.  
  7.      });
  8. }

Tutaj podczas uzycia tej funkcji powinna znikanac warstwa z komentarzem i pojawic sie loader - zas jak sie doda juz komentarz to powinna odswiezyc sie lita komentarzey oraz powinien od nowa pojawic sie formularz.
  1. function dodaj_komentarz() {
  2.      advAJAX.get({
  3.            url: "/dodaj_komentarz.php",
  4.            
  5. questionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gifquestionmark.gif
  6.  
  7.      });
  8. }

Z gory dzieki za pomoc

Witam.
Jednak naraize z tego zrezygnowalem.

Mam jednak inny problem w zwiazku z tym ze uzywam szablonow SMARTY i ich cachowania - to che zrobic tak ze tlyko formularz laduje sie przez AJAXA i dodaje komentarz do bazy (lecz komentarze nei ebda wysietlane po dodaniu) i mam taki problem ze nie wiem jak zrobic aby 2 funkcje z AJAXA bylo w <body onload> mozna wogole tak zrobic czy nie - bo w tym wypadku chyba ebdzie to musowe - gdyz pod komentarzmai musze w ten sposob wczytac formularz za pomoca AJAXa, a jednocznie zawsze w body onload mam inna funkcje AJAXA ktroa pobeira mi losowe mianitury na kazdej podstronie storny.

Bardzo prosze o pomoc jak to rozwiazac.
lopez86
może sprubój z tymi lajerami javąscript ukryj divy stylami display none i w zależności od warunków pokazuj lub ukrywaj , tak chyba najszybciej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.