Wiec czego moj problem dotyczy. Postanowilem przebudowac strone na ktorej znajduje sie dosc duzo artykulow (nie jest to sklep internetowy). W zwiazku z tym ze zaszla potrzeba z poziomu przegladarki dodawania nowym produktow postanowilem zaciagnac do tego MySql.
Stanalem na etapie projektowania bazy MySQL, (tak dla info: posiadam konto na home.pl buisness server. Mam tam phpMyAdmin i ostatno przesiadli sie na najnowsze wersje mysql i php.)
Strukture tego wszystkiego tak mniej wiecej sobie wyobrazam. Na stronie glownej bedzie menu (zrobione na podstawie bazy) oraz wybor kategorii.
Kategorie glowne (dla przykladu): TV, ODTW. DVD, Glosniki, itp.
Podkategorie: TV plazmowe, ....
odt. dvd, cd, .....
glosniki centralne, efektowe, ....
aparaty cyfrowe, analogowe .....
W kazdej z tych kategorii oczywiscie bedzie sie znajdowala firma: (np.

Kazdy produkt bedzie opisany jak ponizej:
zdjecie :: krotki opis :: dlugi opis (max 255 znakow) :: ikonki do downloadu (pdf, doc, txt)
wszystko to bedzie w bazie (zdjecia nie sa za duze wiec mysle ze sie nie zrobi z niej wielki i ociezaly kolos - chyba ze jakies inne sugestie, moze same linki ...)
To sa zalozenia.
W phpMyAdmin zalozylem baze danych.
Utworzylem trzy tabele.
tabela kategorie:
idkat int unsigned not null auto_increment primary key
nazwakat char(40) not null
tabela pod_kategorie:
idpod_kat char(13) not null primary key,
idkat int unsigned,
nazwa_pod char(30) not null
produkt:
idproduktu int unsigned not null auto_increment primary key
idkat int unsigned
idpod_kat int unsigned
obrazek char(30)
tytul char(100) not null
opis char (255)
down char(20) -- tu beda ikony do plikow [pdf, doc, txt]
Powiedzmy ze jeszcze admin do logowania sie w celu dodawania materialu na strone.
No i teraz panowie i panie, powiedzcie mi jak ja mam te relacje utworzyc. Niestety w phpMyAdmin nie mam takiej opcji na home.pl.
Bardzo bym jeszcze prosil o sugestie czy stworzone powyzej tabele sa w miare poprawne i jak najlepiej tu ustawic relacje (wiele do wiele).
Nie prosze o gotowe rozwiazania, bo ciagle "szperam w poszukiwaniu rozwiazan" tylko o jakies sensowne sugestie, pomoc typu "wywal to, dodaj to, ja bym tak to zrobil...."
Bardzo dziekuje za wszelkiego rodzaju pomoc.
Pozdrawiam serdecznie.
Arek.