Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kodowanie znakow
Forum PHP.pl > Forum > PHP
emiltukan
Po przeniesieniu strony na inny serwer wystapił problem z polskimi znakami. Tekst statyczny wyswietlany jest dobrze, natomiast problem powstaje przy wyswietlaniu danych z bazy.
Strona kodowana jest w UTF-8. Przestawilem ustawienia bazy - collation dla tabeli, bazy i kolumny na
utf-8_polish_ci. Importowanie danych rownież odbyło się przwidlowa, ponieważ w phpMyAdmin wszystko wyswietla sie prawidlowo. Nie wiem na czym polega blad.
Proszę o szybka odpowiedz.
luki100011
Przeczytaj ten wątek z forum:

[a]http://forum.php.pl/index.php?showtopic=31881&st=60[\a]

może pomorze.
siemakuba
Było to wałkowane x razy już. Przejrzyj forum pod kątem kodowania - było poruszane wiele problemów i wiele rozwiązań proponowanych.

Na szybko proponuję zaraz po połączeniu z bazą wykonać zapytanie:

1. SET CHARACTER SET utf8
albo utf-8, nie pamiętam :)

pozdr.
Majdan
Siemakuba, najlepiej przed każdym połączeniu z baza dorzucić sobie jedno zapytanie gratis!
Nie najlepsze rozwiązanie...

Sprawa nie jest prosta. Sam miałem poważne problemy. Trzeba też sprawdzić czy baza dobrze sie eksportuje i importuje.

Ja nie znalezłem idealnego rozwiązania. Wszystko chodzi OK poza krzakami w phpMyAdminie, ale to nie jest mi do niczego potrzebne. Strona działa OK, eksportuje i importuje baze bez problemu.

Ja mam wszystko ustawione na UTF-8, porównywanie, wszystko. Każde pole w bazie ma też UTF-8 polish.

Nie wiem czy to dobre rozwiązanie, ale mi odpowiada.
mike
~Majdan a gdzie masz napisane że to zapytanie wykonuje się za każdym razem? Ono wykonuje się raz podczas łączenia się do bazy a potem lecą zapytania inne (dowolna ilość).
Majdan
A co ja napisałem? smile.gif

Jedno zapytanie więcej przy każdym odświeżeniu strony, to według mnie nie najlepsze rozwiązanie...
siemakuba
Cytat(Majdan @ 26.02.2007, 23:00:25 ) *
Jedno zapytanie więcej przy każdym odświeżeniu strony, to według mnie nie najlepsze rozwiązanie...

Nie wydaje mi się, żeby te jedno zapytanie, które nota bene wykonywane jest błyskawicznie (nie przesyłasz żadnych danych, nie pobierasz żadnych danych, nic nie obliczasz, nie łączysz tabel) tworzyło narzut czasowy czy wydajnościowy wart przejmowania się nim. Jeżeli jest to jedyne rozwiązanie to należy je jak najbardziej zastosować.

pozdr.
emiltukan
OK biggrin.gif , w koncu się udalo. Było trochę problemów, ale teraz jest już wszystko dobrze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.