Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wybieranie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
linuxoida
Mam pytanie!!! Jak utworze tablicę zmiennych np kierunkach studiów i wyświetlam ją e tak jak poniżej
  1. <?php
  2. $kierunek=array('wybierz'=>'--wybierz--','Filologia'=>'Filologia','Matematyka z Informatyką'=>'Matematyka z Informatyką');
  3. echo'<tr><td>kierunek:</td><td><select name="kierunek">';
  4. foreach($kierunek as $kier=>$w)
  5. {
  6. echo '<option value="'.$kier.'"';
  7. if(isset($_POST['kierunek']) && $_POST['kierunek']==$kier)
  8. {
  9. echo 'selected="true"';
  10. }
  11. echo '>'.$w.'</option>';
  12. } 
  13. echo'</select></td></tr>';
  14. ?>
. To nie wiem jak zrobić, by automatycznie po wybraniu odpowiedniego kierunku wyświetlało mi w drugim polu <option> tylko te specjalności w których występuje dany kierunek, a nie wszystkie i przed kliknięciem na przycisk submit
JaRoPHP
Powinno okazać się pomocne: http://www.mattkruse.com/javascript/dynami...ist1/index.html
linuxoida
tylko ja nie chcę używać Javy
misiek172
a czemu ? Java przynajmniej nie przyładodwywuje strony.

A php musi przeładować strone. Więc musiałbym wysyłać najlepiej getem id wbranego pola, potem znowu w ten sposob generowac drugi input... wogóle nie praktyczne.
Dawid-San
Kod
<select name='nazwa'>
<?php
$query = "SELECT * FROM tabela";
$wynik = mysql_query($query);
while($item = mysql_fetch_array($wynik)) {
echo "<option>".$item['nazwa_pola']."</option>";
?>

może to pomoże?

ps. właśnie zauwazyłem, że używasz tablicy...mój przykład wykorzystuje baze danych, ale jest dość wygodny smile.gif Pozdrawiam
JaRoPHP
Cytat(linuxoida @ 2.03.2007, 12:28:28 ) *
tylko ja nie chcę używać Javy

Cytat(misiek172 @ 2.03.2007, 12:44:14 ) *
a czemu ? Java przynajmniej nie przyładodwywuje strony.

Java != JavaScript

@Dawid-San czego dotyczy zaprezentowany kod? On raczej wypełnia pole select wartościami z bazy danych, a problem dotyczy czegoś innego...

@linuxoida jeżeli nie chcesz przeładowywać strony, to pozostaje JavaScript. Natomiast jak pozwalasz na przeładowanie strony, to możesz zrobić tak:
1. Dla znacznika <select> przypisać zdarzenie onchange(), które przeładuje stronę automatycznie, po zmianie wartości (znów JavaScript smile.gif - ale to nie jest konieczne),
2. Odczytać wartość przekazanej zmiennej z pola option (po przeładowaniu strony),
3. Wyświetlić odpowiednią zawartość.
Dawid-San
Jaro ja wiem, że on nie wykorzystuje bazdy danych dlatego też to zaznaczyłem w swoim poście. To propozycja dla niego taka żeby ew. mógł zmienić swój kod... smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.