Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/mysql]Galeria zdjęć
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Dawid-San
Witam

Zabieram sie do rozszeżenia mojej galerii zdjęć. Jak narazie opiera się na tym, że jest jeden folder i wszystko działa. Teraz jednakże chciałbym mieć tak, że moja galeria składa się z kilku mniejszych. Mam nadzieje, że wiecie o co chodzi
I teraz tak: jak to zrobić? Każda taka mała galeria powinna mieć swój oddzielny folder. Tak chyba bedzie najłatwiej moim zdaniem.
Jak przetrzymywac informację zdjęć w bazie danych? Każda galeria oddzielną tabele? Czy jedną wielką? Ale chyba lepiej żeby każda galeria miała swoją oddzielną tabele bo wtedy będzie wydajniejsze przeszukiwanie tabel.
Jeszcze jak zrobić usuwanie galerii jak mi się na przykład znudzi?

To chyba na początek wszystko takie podstawowe informację Więc będe wdzięczny za podzielenie się swoją wiedzą
maryaan
Cytat(Dawid-San @ 4.03.2007, 22:19:29 ) *
Teraz jednakże chciałbym mieć tak, że moja galeria składa się z kilku mniejszych. Mam nadzieje, że wiecie o co chodzi
I teraz tak: jak to zrobić? Każda taka mała galeria powinna mieć swój oddzielny folder. Tak chyba bedzie najłatwiej moim zdaniem.
jesli robisz to bez uzycia bazy danych to najlepiej wlasnie kazda "podgalerie" wrzucac do innego folderu
Cytat
Jak przetrzymywac informację zdjęć w bazie danych? Każda galeria oddzielną tabele? Czy jedną wielką? Ale chyba lepiej żeby każda galeria miała swoją oddzielną tabele bo wtedy będzie wydajniejsze przeszukiwanie tabel.
wydaje mi sie ze nie do konca rozumiesz w tym momencie zastosowanie bazy danych do tego co chcesz zrobic. Robisz jedna jak to nazwales "duza" tabele, w zaleznosci od tego jaka chcesz miec funkcjonalnosc skryptu, umieszczasz w tabeli odpowiednie pola. Przede wszystkim bedzie to lokalizacja pliku wrzuconego na serwer (jego lokalizacja ma tu znaczenie marginalne), jakas wlasna nazwa dla niego, identyfikator galerii do ktorej nalezy, identyfikator uzytkownika ktory go wrzucil itd itp zaleznie co chcesz uzyskac
Cytat
Jeszcze jak zrobić usuwanie galerii jak mi się na przykład znudzi?
a jak teraz usuwasz? recznie?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.