Jak w temacie, w internecie jest mnóstwo najróżniejszych kursów php jednak wszystkie zawierają tylko marne podstawy, które już dawno opanowałem...No i nastał przestój...Na razie wszystko robie na zasadzie robię aż się uda i nie zawsze jest to napisane tak jak być powinno mimo tego, że działa...Uczyć się w taki sposób można i owszem ale idzie to strasznie powoli

A więc znacie jakieś sposoby/kursy na naukę na wyższym poziomie? (Mówię od razu, że na kupno książek to mnie nie stać niestety a ebooków żadnych nie potrafię znaleźć darmowych)
hwao
12.03.2007, 16:58:18
Czytaj blogi programistów, często jest coś wartego uwagi.
Albo znajdź kogoś kto mógł by Cię pouczyć, ja od jakiegoś czasu tak uczę koleżankę.
athabus
12.03.2007, 17:38:17
Niestety w książki będziesz musiał zainwetować. Jest tak dlatego, że poziom kursów jest bardzo niski - przynajmniej te, które ja znam, natomiast na samych blogach "nie pojedziesz" ponieważ, wiedza tam prezentowana jest słabo ustrukturyzowana. Książka to jest właśnie takie brakujące ogniwo, które pozwala na ugruntowanie podstaw i pozwala na przejście od "novice" do poziomu średniozaawansowanego. Zmartwię cię nawet bardziej - jedna książka to trochę mało.
Blogi są naprawdę super, tak samo artykuły (niestety w 95% po angielsku) - ale to traktowałbym tylko jako uzupełnienie czy poszerzenie zakresu wiedzy.
Nauczenie się programowania bazując na samych darmowych materialach z netu jest może i możliwe, ale trwa znacznie dłużej. Jeśli mieszkasz w większym mieście spróbuj pójść do biblioteki jakiejś uczelni - co prawda książki ci raczej nie wypożyczą, ale będziesz mógł z niej skorzystać na miejcu czy coś sobie pokserować.
http://www.phptr.com/content/images/013147...47149X_book.pdfza darmo książka o php5, tylko nie krzycz, że po angielsku bo hm bez angielskiego i tak nie masz się co uczyć programowania
Jarod
12.03.2007, 18:29:15
@bne: był już podobny temat. Poza tym ja sobie nie wyobrażam nauki bez książki. Odkładaj sobie i kup ciś dobrego. Sprawa ebooków jak coś to daj znać - mam ich 1,5GB pewnie nie najnowsze ale są.
Pozdrawiam
arecki
12.03.2007, 19:37:04
Najprościej to wyznacz sobie zrobienie jakiegoś skryptu, z tym że trochę bardziej skomplikowanego niż 'hello world' i zrób go. Myślę że w trakcie robienia napotkasz tyle problemów że samo szukanie rozwiązania powinno dać Ci wiele nauki. A po skończeniu satysfakcja gwarantowana. Tylko pamiętaj: używaj googli
Wyznaczam sobie co chwilę, zajmuje się tworzeniem gry internetowej i cały czas szukam i próbuje...ale czuje, że w tym wszystkim czegoś brakuje...tak jak bym miał dom bez fundamentów
arecki
12.03.2007, 20:37:24
No powiem szczerze że nie za bardzo rozumiem. To czego Ci brakuje ? Podstaw ? To dlaczego od razu zabierasz się za grę internetową ? Może coś prostszego ?
Może opowiem swoją magiczną historie, kiedyś grałem w warhammera (może nie każdy wie, jest to taki gadany rpg) w końcu nasz MG (mistrz gry) się wyprowadził...Na internecie znaleźliśmy grę osadzoną w tych klimatach i zaczęliśmy grać...w niedługim czasie gra padła a ja odkryłem, że jest to silnik open source...Więc zamiast zaczynać od podstaw po prostu wgryzłem się od razu w środek, od tamtego czasu wiele się zmieniło i całkiem nieźle sobie radze, ale teraz programowanie stało się moją pasją/hobby czy jak to tam nazwać

Chce wiedzieć więcej tylko trzeba skądś tę wiedzę czerpać
Turgon
12.03.2007, 20:55:34
Kolego, chcesz pisać... Koduj skrypty. Praktyka czyni mistrza. Tak samo żaden gitarzysta ani koszykarz bez ćwiczenia nic nie osiągną.
I tu się mylisz, mogę kodować skrypty, ale co z tego skoro zrobię skrypt, który i owszem działa ale mógłby być napisany dziesięć razy lepiej i optymalniej? Jeśli będę w kółko popełniał te same błędy niczego się nie nauczę wręcz odwrotnie, później ciężko będzie mi się przestawić na "dobre" pisanie.
arecki
12.03.2007, 21:04:25
Cytat(bne @ 12.03.2007, 20:53:06 )

...... od tamtego czasu wiele się zmieniło i całkiem nieźle sobie radze, ale teraz programowanie stało się moją pasją/hobby czy jak to tam nazwać

Chce wiedzieć więcej tylko trzeba skądś tę wiedzę czerpać

Hm.... powiem tak. Ja osobiście bardzo mało się udzielałem gdziekolwiek i szukałem sam rozwiązania. Czasami trwało to tydzień, czasami 15 minut. Ale zawsze udawało mi się w internecie znaleźć odpowiedź na nurtujące mnie pytania ( są wyjątki ale potwierdzają one regułę ). Jeżeli programowanie stało się Twoją pasją czy jakbyś to nie chciał nazwać to pasję się rozwija w większości obcując samemu z nią (no chyba że znajdziesz zapaleńca takiego jak Ty). A to że czasami czujesz że czegoś Ci brak to normalne

Zawsze są chwile zwątpienia ale nie ma sukcesów bez problemów

. I pamiętaj "Im więcej potu na ćwiczeniach, tym mniej krwi w boju"

ćwicz, ćwicz, ćwicz...
mike
12.03.2007, 21:07:23
~bne i tu właśnie jesteś w ogromnym błędzie.
Będziesz pisał i jednocześnie popełniał błędy ale z czasem będziesz umiał więcej i błędów będzie mniej. A dlaczego? Bo będziesz dobywał wiedzę.
Jedynym wyjściem jest kształcenie się i praktykowanie.
Jeśli chcesz od razu pisać dobrze to NIGDY nie ruszysz z miejsca.
Weź sobie listę ludzi na forum z największą ilości postów albo tych, którzy teraz się wybijają i spójrz na ich posty z przed kilku lat.
Aż się zdziwisz co potrafili co niektórzy wypisywać (łącznie ze mną).
Pisz, pisz dużo.
I dużo czytaj, najlepiej blogi bo tam jest wiedza poparta często wieloletnią praktyką.
Turgon
12.03.2007, 21:13:59
Polecam na początek subskrypcję RSS planeta.php.pl ;]
W sumie macie rację, zwracam honor...do tej pory nie posiłkowałem się ebookami a i wcześniej nawet z manuala mało korzystałem i nie mogę powiedzieć, że niczego się nie nauczyłem...
Dandelion
12.03.2007, 22:47:33
warto powoli zaczac sie interesowac frameworkami
- symfony - php
- ruby on rails - ruby
- django - python
- http://www.symfony-project.com/book/trunk -
- Agile web development with Rails - doskonala ksiazka
arecki
12.03.2007, 22:50:37
Frameworkami to dobrze jest się zainteresować jak się już ma choć trochę pojęcia jak co działa. Bo co z tego że przyspieszy Tobie to stworzenie aplikacji jak przyjdzie na to klient z niestandardową prośbą i leżysz ponieważ nie wiesz co i w którym miejscu dodać. Frameworka to polecam napisać, choćby miał bardzo małe rozmiary i kupę błędów, to i tak mniej więcej mechanizmy działania są podobne i można łatwo wywnioskować z czym to się je.
Dandelion
12.03.2007, 23:08:17
bo 500 stron najlepszej informatycznej ksiazki na amazon.com 2005/2006 powinno wystarczyc zeby zrozumiec dzialania frameworka
arecki
12.03.2007, 23:23:51
Ale mi nie chodzi o poznanie od strony teoretycznej tylko praktycznej. Cały wątek o to się rozbija żeby praktykować. Owszem dobra podstawa książkowa jest zalecana ale jeżeli autor wątku napisał że rzadko zaglądał nawet do manuala to co może dać nawet najlepsza pozycja tysiąclecia.
Ps. A poza tym to wątek o programowaniu w PHP a nie Ruby/Python/whatever
SHiP
13.03.2007, 15:49:11
Książki? mam jedną o php5 którą kupilem tylko po to zeby poczytać o różnicach miedzy php4 a php5(a i tak za bardzo sie nie przydala

). Moim zdaniem w internecie są podstawy. Następnie szukamy artykułów na różne tematy(parsery szablonow, obsluga xmla, ajax+php, bazy danych i inne) czytamy robimy i po jakims czasie ma się juz naprawde potężną wiedzę. Ponaddo ja lubię się uczyć podglądając

profesionalne skrypty. Gdybym tego nie robił to bym chyba nadal date zapisywał w formacie tekstowym

...
@bne: pomyśl, że ja od kilku lat pisze ten sam skrypt(taki tam silnik pod moje strony) i mimo że kilka razy był przepisywany od zera ciągle uczyłem się czegoś nowego i tak z plikow tekstowych wyroslem na kogos mądrzejszego
HomerWells
25.03.2007, 10:17:12
bne Większość dostępny książek oraz kursów na temat PHP uczy "posługiwania się" PHP ale nie uczy programowania. Jeżeli nigdy wcześniej nie programowałeś polecam Ci jakaś książke do nauki algorytmów. Jest to dobra zaprawa. Nauczysz się myśleć i postrzegać problemy jak programista

. Później możesz pójść poziom wyżej i załatwić sobie książkę z inżynierii oprogramowania. Oczywiście najważniejsza jest praktyka i nie przejmuj się tym, że Twoje pierwsze skrypty nie są idealne. Praktyka czyni mistrza.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.