mam 3 pola w formularzu select zalezne od siebie, wszystko działa ale mam tylko problem z wyświetleniem
w dwóch ostatnich poprawnie nazw a mianowicie:
pobierazm z bazy strukture katalogów
katalog 1
-- katalog2
--- katalog3
kazdy z nich ma swoje ID i je chce przysyłac w value jednak jako wybur widoczny chce wyświetlac ich nazwę a i tu i tu mam ID oprócz pierwszego selecta bo w nim wszystko ładnie działa i nie mam pojęcia jak to poprawić. juz siedze nad tym jakies 3 godziny. POMOCY!
oto kod:
<? if($_SESSION[lang_cms]==pl){$nazwa_kategorii="nazwa_kat";} if($_SESSION[lang_cms]==de){$nazwa_kategorii="nazwa_kat_de";} if($_SESSION[lang_cms]==en){$nazwa_kategorii="nazwa_kat_en"; } $sql1="$nazwa_kategorii"; $zapytanie = mysql_query ("SELECT * FROM pyr_ogloszenia_dzial WHERE naleznosc_kat='0' ORDER BY $sql1"); { if ($kategorie!='') { $kategorie .= "+"; } $kategorie .= "$rekord[id_kat]||"; $zap = mysql_query ("SELECT * FROM pyr_ogloszenia_dzial WHERE naleznosc_kat='$rekord[id_kat]' ORDER BY $sql1"); { $kategorie .= '"'.$rek[id_kat].'",'; if($podkategorie!='') { $podkategorie .= "+"; } $podkategorie .= "$rek[id_kat]||"; $z = mysql_query ("SELECT * FROM pyr_ogloszenia_dzial WHERE naleznosc_kat='$rek[id_kat]' ORDER BY $sql1"); { $podkategorie .='"'.$r[id_kat].'",'; } } } //print "$podkategorie"; //print $tablica_podkategorie[0]; for ($i=0; $i<$ile_kategori; $i++) { } //print $ile_podkategori; for ($i=0; $i<$ile_podkategori; $i++) { } //print $tablica[0][1]; print '<script type="text/javascript"> <!-- opcje=[];'; for ($ile=0; $ile<$ile_kategori; $ile++) { $zapytanie2 = mysql_query ("SELECT * FROM pyr_ogloszenia_dzial WHERE naleznosc_kat='$tablica[$ile][0]' ORDER BY $sql1"); { } } print 'opcje2=[]; opcje2[0]="$lang[of8]";'; for ($ile=0; $ile<$ile_podkategori; $ile++) { $zapytanie3 = mysql_query ("SELECT * FROM pyr_ogloszenia_dzial WHERE naleznosc_kat='$tablica2[$ile][0]' ORDER BY $sql1"); { } } ?> function f(w,x,l){ var lista=document.getElementById(x); for(var i=0, dl=lista.options.length;i<dl;i++){ lista.options[0]=null; } var el=eval(l); el=el[w.options[w.options.selectedIndex].value]; for(i=0;i<el.length;i++){ lista.options[i]=new Option(el[i],el[i]); } } //--> </script> <select size=10 id="lista1" name=lista1 onchange="f(this,'lista2','opcje')"> <? $zapytanie = mysql_query ("SELECT * FROM pyr_ogloszenia_dzial WHERE naleznosc_kat='0' ORDER BY $sql1"); { } ?> </select> <select size=10 id="lista2" name=lista2 onchange="f(this,'lista3','opcje2')"> </select> <select size=10 name=lista3 id="lista3"> </select>
-------------------------
do takich ilości kodu php
korzystamy z BBCode dla PHP
proszę pamiętać na przyszłość
~Cienki1980