Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: konwersja obrazka bmp do jpeg lub png
Forum PHP.pl > Forum > PHP
zleek
Witam
Walczę właśnie ze skryptem, który będzie pozwalał mi zamieniać obrazki z formatu bmp, żeby były wyświetlane w przeglądarce jako jpeg lub png. Niestety co bym nie zrobił to otrzymuję komunikat:

1. Obrazek "http://localhost/convert.php?name=1.bmp" nie może zostać wyświetlony, ponieważ zawiera błędy.

Nie za bardzo wiem co może powodować taki błąd. Poniżej prezentuję kod do zamiany:

1. <?php
  2. $oryginal = imagecreatefromwbmp($_GET['name']);
  3. $srcX = 0;
  4. $srcY = 0;
  5. $srcW = imageSX($oryginal);
  6. $srcH = imageSY($oryginal);
  7. $ry=(int)(($rx/$srcW)*$srcH);
  8. $resized = imagecreatetruecolor($rx,$ry);
  9. imagecopyresampled($resized,$oryginal,0,0,0,0,$rx,$ry,$srcW,$srcH);
  10. header("Content-Type: image/png");
  11. imagepng($resized);
  12. ?>
bili.pl
ściągnij plik na kompa (np. wget'em lub total commanderem) i przeanalizuj w jakimś edytorze tekstowym, może będą jakieś warningi
crash
Zakomentuj header i zobacz jakie błędy zwraca parser.
zleek
Już wiem, dlaczego skrypt wyrzucał taki komunikat. Wszystko przez
  1. <?php
  2. imagecreatefromwbmp($_GET['name']);
  3. ?>

Rozpędziłem siętroche i myślałem, że wbmp to nic innego jak windows bitmap, natomiast później pogooglałem i okazało się że jest to format zapisu grafiki dla telefonów komórkowych worriedsmiley.gif

Dlatego też wraca moje pytanie:
Jak przekonwertować za pomocą php grafikę z formatu bmp do jpeg albo png. Niestety z tego co szukałem nie ma żadnej funkcji w stylu imagecreatefrombmp dry.gif
zleek
@Kicok: wielkie dzięki exclamation.gif!
Leszek Nowak
Witam!
Cytat(Kicok @ 29.03.2007, 12:11:41 ) *

Kod umieszczony w podanym linku działa mi dla BMP 24bit kolor, ale nie chce zadziałac dla plików 32bit kolor.
W nagłówku pliku dostaję informację, że jest 4 bit na piksel i compresed 2, w pliku 24bit dostaję 24bit na piksel i compresed 0.
Próba wyświetlenia pliku 32bit wyświetla tylko szarą "sieczkę".
Jakzmodyfikować ten kod, by działał na plikach 32bit?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.