Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ksiegowosc, ceny tip
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
NuLL
Ksiegowosc - heh - 20 zlotych / miesiac i mam w ... smile.gif

Topik wydzielony z http://forum.php.pl/index.php?showtopic=50301
// dr_bonzo
athabus
acztery - chyba żyjemy w innym państwie blinksmiley.gif

Ja to widzę - tak. Miesięcznie mam do zaksięgowania około 100 dokumentów. Nie jest to może liczba powalająca, ale łatwo w takiej ilości o pomyłki. Pomyłki są co prawda dopuszczalne, ale nie mogą stanowić więcej niż bodajże 0,5% kwoty przychodów. Powyżej grozi Ci już odpowiedzialność. Oczywiście nie ma co popadać w paranoję i jeśli niścisłości dotyczą kwoty typu 1000 zł to nikt cię nie wsadzi do więzienia, ale wątpie też czy skończy się tylko na upomnieniu. Raczej płacisz wtedy karę.

Ale to jest najmniejszy problem - mnie bardzie danerwuje kilka kwestii:
a ) My możemy wszystko ty nic - czyli np. jak ja się spóźnię o 1 dzień z roliczeniem vatu w danym miesiącu to tracę prawo do wszystkich odliczeń - to są dość duże kwoty. Gdy urząd nie dopełni swoich powinności - np. nie dokona zwrotu podatku w terminie - no cóż każdemu się może zdarzyć :-) .
b ) Ty rób wszystko natychmiast - my możemy zwlekać - np. Jak jest niedopłata vatu to trzeba go opłacić w do określonego dnia danego miesiąca. Jeśli jest nadpłata to urzad może ci zwracać kwotę nawet przez 6 miesięcy. Dla mnie to nie jest taki problem, ale vat to nie są małe kwoty, które często oznaczają być albo nie być dla firmy.
c ) Konsekwencja to tylko w erze - ostatnio miałem sytuację "wątpliwą" z punktu widzenia księgowości. Moja księgowa zadzwoniła na infolinię podatkową, gdzie miły Pan kazał jej zrobić coś tak a tak - co też zrobiliśmy. Zaświtało nam jednak, że warto mieć podkładkę w razie kontroli i więc poprosiliśmy o pisemną interpretację - na piśmie dostaliśmy już inną odpowiedź i trzeba było wszystko odkręcać. Gdyby w tym czsie okazało się, że mamy kontrolę zapłaciłbym kilka tysięcy kary.
d ) największym paradoksem jest jednak, to jak urząd się zabezpiecza - nie wiem czy wiecie, ale jak składa się pisemną prośbę o interpretację przepisów to trzeba przedstawić swoją własną interpretację (urząd odpowiada tylko czy jest właściwa czy nie), a do tego musisz złożyć pisemne oświadczenie, że w tej sprawie nie toczy się postępowanie przed sądem blinksmiley.gif Bo co jeszcze by się okazało, że 2 różni urzędnicy inaczej interpretują prawo? Po prostu paradoks - wszyscyc wiedzą, że jest w przepisach taki burdel, że każdy się boi wydawać jednoznaczne opinie a w razie wątpliwości jesteś na łasce urzędnika.

Żeby nie być takim anty, to muszę przyznać, że w US pracuje bardzo wiele miłych i chętnych do pomocy osób (przynajmniej w Poznaniu i okolicach) i robią co mogą - problem leży w całym systemie i uregulowaniach prawnych, które dobro przedsiębiorstw mają głęboko w poważaniu.

Na pocieszenie powiem, że takie problemy pojawiają się z czasem. Jeśli działalność polega na robieniu stron czy innych usługach, nie zatrudniach osób na umowę o pracę, nie rozliczasz się z vatu i nie prowadzisz działaności handlowej to księgowość jest bardzo prosta i trudno tu o jakieś spektakularne pomyłki. Sam dopiero niedawno zacząłem doświadczać tych paradoksów na własnej skórze. Boję się tylko co teraz będzie, jeśli firma się kiedyś rozwinie w coś większego niż mały interes - kiedyś pracowałem w średniej wielkości przedsiębiorstwie (około 150 osóB) i jest to naprawdę wyzwanie aby nie skończyć z dużymi karami.
acztery
jeżeli 100 dokumentów sprawa wygląda inaczej lepiej oddać to do biura rachunkowego 100 zł netto a odp w razie jakiś błędów spada na biuro rach ( nie każde biuro posi taka odpowiedzialność , trzeba czytać dobrze umowę )

PS 100 to bardzo dużo jak dla mnie ja mam ok 15 średnio tylko jestem sam ( firma jedno osobowa narazie )
php programmer
Cytat
Ksiegowosc - heh - 20 zlotych / miesiac i mam w ...

kto ci zrobi księgowość za 20 zeta,
chyba jakaś licealistka,

z tego co sie orientuje to obsługa
niewielkiej firmy kosztuje minimum 1000 pln
acztery
1000 pln przesada jak ktos miał by płacić tyle lepiej już zadrudnic sobie kogos na etat za więcej ...
babejsza
@acztery zatrudnić kogoś za 1000PLN? Chyba brutto, a to nie jest Twój koszt.

A biura rachunkowe w dużej mierze kosztują "od dokumentu" i w Warszawie jest to 10-20PLN.

A 1000 za małą firmę to chciałbym to zobaczyć w przypadku firmy, która generuje 15 faktur miesięcznie biggrin.gif.
sagittariuspl
10-20 zł za dokument? matko, to przy ok. 80 dokumentach miesięcznie powinienem dostać 800 zł za dwie godziny pracy! fajnie że za dwa lata będę mógł zostać księgowym (a jednak są plusy chodzenia do tej szkoły biggrin.gif )
athabus
W Poznaniu w biurze rachunkowym to jest +/-50 zł + 2zł za każdy dokument.
babejsza
No bez żartów, albo mi się zdrowo pomyliło (aż sprawdzę zaraz), albo w poznaniu jest cholernie drogo smile.gif.

@sagittariuspl - chciałbym zobaczyć jak przeklepujesz 80 dokumentów do systemu księgowego w 2h smile.gif.
sagittariuspl
@babejsza - wklepanie 80 faktur vat zajmuje mi ok. dwóch godzin, przecież to też dokument.
athabus
@babejasz - wydaje mi się, że Ci się pomyliło... Trudno mi uwierzyć, żeby księgowy był w stanie pracować za 10-20 zł - chyba, że po znajomości. Zresztą pierwszy z brzegu przykład z googli http://www.fkbiuro.pl/cennik.htm

Co do 80 dokumentów w 2 godziny - jeśli jest to program z bazą klientów to jest to realne. Jeśli trzeba by wprowadzać różnych klientów to już gorzej.

Księgowość to jest dobra profesja - napewno więcje się w tym zarobi niż jako programista. Aczkolwiek nie liczyłbym na zarobki 800zł za 2h pracy. Jeśli firma ma >100 dokumentów to zazwyczaj jest też więcej problemów i często zanim się coś zaksięguje trzeba poszukać w prasie fachowej czy zadzwonić do US. To już zazwyczaj nie są proste operacje kupna-sprzedaży tylko rozliczenia, kompensaty, dekalracje vat, tabele amortyzacji itd.
babejsza
No i okaało się, że mi się nie pomyliło, a w każdym razie nie zupełnie winksmiley.jpg.

Ogólnie większość biur ma taką stawkę (10-20pln) za dokument. Z tym, że różnica, którą znajdujemy między ceną, którą ja podaję, a ceną, którą Ty podajesz wynika najprawdopodobniej z uśredniania ceny.

Chodzi o to, że biura zazwyczaj nie zchodzą poniżej jakiegoś pułapu cenowego za swoje usługi i powiedzmy jest to kwota 1500PLN i w tym firma ma pakiet np. 100 dokumetów. Powyżej tego pułapu biorą za każdy już jednostkowo te "moje" 10-20pln.

A informacja jest z pierwszej ręki bo z zaprzyjaźnionego biura rachunkowego (30 osobowego).

Co do 2 godzin to chodziło mi ogólnie rzecz biorąc o to o czym piszesz. To nie jest tak, że księgowość zaczyna się i kończy na wprowadzeniu dokumentów do systemu (a trzeba pamiętać, że nie każdy dokument to kolejna faktura). Oczywiście nie zakładałem nawet, że jest to program bez bazy klientów czy struktury kont księgowych smile.gif.
athabus
Ehh teraz widzę, że ceny w ogóle są różne. Bo ja pisałem +/-50zł + 2zł za dokument w sensie - 50 zł na początek + każdy dokuemnt dodatkowo 2 zł. Tak mniej więcje to u nas wygląda. A Ty miałeś 10-20 zł za dokument (pewnie bez tej opłaty początkowej) - czytając Twojego posta zasugoreowałem się tym co pisał null, że on ma księgowość za 20zł.

Coś mi się na starość na oczy rzuca :-)

BTW ale się OT zrobił... miało być o zarobkach programistów tongue.gif
babejsza
lol biggrin.gif A ja z kolei zrozumiałem, że Tobie chodzi o 50pln za dokument smile.gif.

A OT zrobił się rzeczywiście poważny smile.gif.
sztosz
A mnie zastanawia to czy sto dokumentów to dużo. Ojciec ma własną firmę, jedno osobową. Robi DTP w gazecie lokalnej + "pośrednictwo" pomiędzy gazetę a niektórymi reklamodawcami i 100 dokumentów różnego typu to jest normalka. Mama akurat jest księgową i to nie jest wcale dużo roboty więc 10-20 zł za dokument * 100 dokumentów = 1000 - 2000 zł lub 50zł + 2zł * 100 dokumentów = 250 zł, jak dla mnie widełki są ogromne u nie wierzę że biuro rachunkowe może brać 10 zł od dokumentu :/ Jeżeli jednak rzeczywiści to zostaje księgowym bo to wcale nie jest taki trudne, a wychodzi że bardzo opłacalne biggrin.gif
Turgon
Jeśli firma jest mała tzn. do ok. 1000 stałych klientów. Można wszystko robić samemu. Już wyżej tylko biuro rachunkowe.
sztosz: Wszystko zależy od biura. Cen nie znam aż tak bardzo, ale wydaje mi się, żeby więcej niż 30 zł nie brały.
nrm
oj, dajcie już spokój z tymi cenowymi dywagacjami ("nie znam się ale chyba..."). Może lepiej zapytać tych co z takich usług korzystają/korzystali? (z wyłączeniem Nulla bo ten chyba zatrudnia rumunki smile.gif ).

_NA ogół_ stawka jest liczona w jakieś stałej bazie (do x dokumentów) + od większej ilości dokumentów. Na śląsku jakiś czas temu te ceny kształtowały sie w okolicach od 100-200zł za bazę obejmującą do kilku dokumentów np. mój znajomy płaci 180zł netto za cała obsługę z wliczonymi bodajże 20 dokumentami. Ja zrezygnowałem z takich usług bo mam stałą liczbę kilku tych samych FV co miesiąc - daje rade to robić sam. Będzie więcej to zmienię zdanie. Ceny rosną wraz z liczba dokumentów, ew. zatrudnionymi i ich obsługą (ZUS, US) oraz formą prowadzenia DG.

I mam na mysli konkretne biura z odpowiednimi uprawnieniami i ubezpieczeniem, a nie ciotke od brata kumpla "co to się zna".

No ale temat był o czyms zupełnie innym więc po co gadać tu o biurach rachunkowych? winksmiley.jpg

Wszystko ma swoje plusy i minusy, nie każdy jest stworzony do DG i nie każdy do etatu.
Turgon
Sorry Normanos, ale znam ceny orientacyjne z biura rachunkowego Ojca.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.