dzesi
3.04.2007, 14:29:26
Witam was może nie typowy temat ale cóż,wiec mam problem związany z nauka J.angielskiego uczę sie na własną rekę tzn słonwnik,tłumaczenie sobie np ksiazek,dokumentacji api itd ale to nic niedaje az tak duzo czy znacie jakis sprawdzony sposób na nauke angielskiego w takim stopniu zeby czytac dokumentacje i ksiazki po ang ?
sztosz
3.04.2007, 14:33:44
Tak, porządny kurs, mnóstwo chęci i jeszcze więcej pracy. Do tego czas, kilka lat. Nie ma innej metody, języka nie nauczysz się w żaden inny sposób niż po prostu używając go.
dzesi
3.04.2007, 14:41:15
Wiem ale człowiek nie ma tych kilku lat

,ale dzinx za odpisanie na posta,myśle ze lepszego sposobu nie ma niz czytanie tłumaczenie itd :]
Turgon
3.04.2007, 14:42:11
Pójdź sobie do jakiejś szkoły językowej. Rozmawiaj z kim się da po angielsku. Tłumacz teksty i konsultuj z innymi czy poprawnie.
acztery
5.04.2007, 11:47:59
jeżeli nie uczyłeś sie nigdy ang to w szkole językowej sie nie nauczysz szybko a może nawet w ogóle jak coś to jedz do szkoły językowej ale w angli ( zazwyczaj to łączone szkoła + praca ) ale teraz dużo lipnych firm wiec lepiej uwarzaj jak coś wybiesz..
empathon
5.04.2007, 12:53:01
Najlepsza nauką jest praktyka. Znajdź sobie znajomych native speakers. Masz internet wiec go wykorzystaj. Polecam irc

Sam przez rok grałem w międzynarodowym klanie gry Lineage 2 i na co dzień mając styczność z angielskim, czy to na irc/ chacie gry/ czy team speak, nauczyłem się więcej niż przez całe lata w szkole

Zapraszam np na. irc.darkmyst.org #akaradio - to kanał amerykańskiego radia internetowego gdzie kiedyś byłem DJ'em, z pewnością znajdziesz tam wielu życzliwych ludzi z którymi można porozmawiać

Wytłumacz o co Ci chodzi i że chciałbyś poćwiczyć także wymowę i na pewno ktoś zaprosi Cie na skype

Powodzenia
Turgon
5.04.2007, 18:39:24
Jeśli chcesz ćwiczyć wymowę, to tylko metoda Callana.
Fuzja
5.04.2007, 19:36:59
Jeśli podajesz nazwę jakiegoś systemu nauczania to może podaj też argumenty dlaczego "tylko" metoda callana.
Turgon
5.04.2007, 19:46:47
Mój tata, który ma 46 lat uczy się w tej szkole. Poczynił ogromne postępy i czasem ma nawet lepszą wymowę ode mnie (A mam naprawdę świetną - wszyscy angliści mnie chwalą za nią "Your pronunciation is very good").
Polecam jako dodatek oglądanie filmów z angielskim tekstem i polskimi napisami, można łącząc przyjemne z pożytecznym nauczyć się w łatwy sposób dużej ilości słów i zwrotów

Pozdrawiam
sztosz
6.04.2007, 07:39:25
Metoda Callana jest rzeczywiście bardzo dobra, jeżeli ma się dobrego lektora. Wymusza na nas wręcz osłuchanie się z językiem. Jest dosyć bliska naturalnemu poznawaniu języka, poprzez właśnie słuchanie go, a nie uczenie się durnych (z punktu widzenia chęci poznania języka w stopniu nie akademickim) reguł rządzących gramatyką.
Turgon
7.04.2007, 08:28:15
Tak to prawda

Z tego co słyszałem, to lektorzy w szkole Top English School w Nowym Sączu, rozmawiają jak karabiny maszynowe i na dodatek z akcentami amerykańskimi i angielskimi.
terabit
7.04.2007, 14:23:52
Ja chodzę na kurs Callana

w nie długim czasie nauczyłem się wiecej niż przez 3lata w gimnazjum

( aktualnie przerabiamy drugi rozdział ( STAGE 2 )
Polecam...
Turgon
7.04.2007, 17:38:34
terabit: dopiero

? Ja mam 1 gim. na poziomie stage'a 6-7
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.