Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: znikajace zmienne sesyjne
Forum PHP.pl > Forum > PHP
lalas
Witajcie
przyznam ostatnio rejestracje uzytkownika robilem ponad rok temu, moze cos sie zmienilo w miedzyczasie ......, teraz to samo robie na zalozonym przez klienta serwerze na home.pl i nie dziala przekazywanie zmiennych sesyjnych

po zalogowaniu tworze zmienna sesyjna
  1. <?php
  2. session_register('zalogowany');
  3. ?>
i przechodzac do nastepnego pliku ktory jest zabezpieczony:

1. <?php
  2.  
  3. if(!session_is_registered('zalogowany'))
  4.  {
  5.  ...nie masz uprawnien do tej strony
  6.  }else
  7. {
  8.  ....czesc strony dla zalogowanego
  9.  
  10.  }
  11. ?>

dostaje komunikat, ze nie mam uprawnien, na podstronie w ktorej uzywam session_register zmienna jest, ale gdy przejde do kazdej innej podstrony to znika moja zmienna sesyjna, moze wiecie dlaczego?

pozdrawiam
Jarod
Ludzie ile razy w ciągu tygodnia można wałkować te same tematy? Widocznie na home.pl nie mają w configu włączonego automatycznego przekazywania identyfikatora sesji.

Musisz przekazać identyfikator sesji między stronami (ciastko albo get, a najlepsza jest baza danych) bo inaczej stracisz sesje.
lalas
no wiesz.. przeszukalem troche forum i dokladnie takiego samego nie bylo, nie denerwuj sie wez sobie lizaka na uspokojenie, ale dzieki za info

mowiac o bazie danych miales na mysli cos takiego?
http://museum.webcity.pl/webcity/artykuly.php/t/55
kossa
mam konto na home.pl i tam wszystko działa ok

metoda session_register jest już przestarzała, pracuj na tablicach $_SESSION[]

Łukasz
Jarod
@lalas: Odpowiedz na proste pytanie: W jaki sposób (o ile wogóle) przekazujesz identyfikator sesji między stronami?
sf
się przekazuje samo, a co do Twojego kodu to w pierwszym przykłądzie nie widzę session_start(), zesztą jak kolega już napisał to co Ty robisz to jest sto lat za murzynami, stosuje się tablice $_SESSION ... widać, że nie czytasz manuala tongue.gif
Jarod
Cytat(sf @ 12.04.2007, 08:43:53 ) *
się przekazuje samo,

Może właśnie nie i w tym problem (pomijając przestarzałe metody).
misiek172
przekaz sobie w

Get lub Post lub Cookie lub w czymś w czym można zapisać wartość i ją odczytać ;P

i potem:

1. <?php
  2. session_id($_REQUEST['SESSID']);
  3. ?>
sf
Cytat(Jarod @ 12.04.2007, 11:10:31 ) *
Może właśnie nie i w tym problem (pomijając przestarzałe metody).

Niby czemu ma się nie przekazywać? Zresztą niech kolega sprawdzi - ini_get zapewne. Robienie jakiś cudów w stylu przekazywanie przez GET wydaje mi sie nie stosowane do dzisiejszych czasów.

Proponowanie przekazywania przez COOKIE to dziwactwo, bo "samo" właśnie tak działa - jest wpis w cookie odpowiedni winksmiley.jpg
Jarod
Cytat(sf @ 13.04.2007, 15:28:02 ) *
Niby czemu ma się nie przekazywać?

Bo np. wyłączone jest automatyczne przekazywanie w konfiguracji.
sf
Na jakich hostingach coś takiego spotkałeś? Bo ja na żadnym :/ Widziałem około 10 hostingów.

Do postu niżej:
Powodzenia z takim podejściem winksmiley.jpg
Jarod
Cytat(sf @ 13.04.2007, 16:23:19 ) *
Na jakich hostingach coś takiego spotkałeś? Bo ja na żadnym :/ Widziałem około 10 hostingów.

To że nie widziałeś, nie znaczy że tak nie może być. Pisząc aplikacje powinno się to uwzględnić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.