Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Włamania za pomocą SQL
Forum PHP.pl > Forum > PHP
unknowner
Witam.

Zanim wziąłem się za napisanie tego tematu przewertowałem kilka tematów, chcąc nie chcąc przyznam że większości spraw nie rozumiem.

Mam jednak konkretne pytanie dotyczące konkretnej metody.

Interesuje mnie, jak za pomocą edycji SQL można się włamać na czyjść profil na forum. Jest tutaj temat z metodą
Kod
<?php', haslo='nowe_haslo' WHERE id = '1'/*?>
która faktycznie nie działa. Wiem że metoda ta polega na zmienieniu hasła użytkownikowi o ID = 1, czyli zazwyczaj adminowi.

Prosiłbym żeby ktoś pomocny dał mi poradę, jak prawidłowy kod powinien wyglądać oraz czy wpisując go w dowolnym punkcie edycji profilu zadziała ( jeśli nie to w jakim konkretnym ).

Pozdrawiam.
misiek172
popierwsze zanim wydasz zapytanie do bazy to musisz sie z nia połączyć, czyli znać haslo, login i nazwe bazy danych, dopiero po wywowałaniu mysql_connect i mysql_select_db mozesz wykonywać zapytania
mild
Inna sprawa ze nie jestem pewien czy to forum powinno uczyc robic wlamania.
skowron-line
Cytat(mild @ 23.04.2007, 16:52:47 ) *
Inna sprawa ze nie jestem pewien czy to forum powinno uczyc robic wlamania.

To forum ma uczyc a jeżeli ktoś bedzie potrafił sie "włamac" to znaczy ze znalaz luke w systemie wiec bedzie potrafil wyeliminowac blad, i napewno zwroci uwage podczas pisania wlasnej aplikacji
Darti
Tak sobie myślę, że jeżeli ktoś jest na tyle "sprytny" żeby samodzielnie całe forum napisać, to więcej niż pewne że zastosował się do wskazówek chroniących przed SQL insertion/injection i sprawdza, co użytkownicy mu tam w inputach wpisują.
pzdr smile.gif
envp
  1. <?php
  2. $query = "UPDATE `Users` SET `haslo` = (md5('$sHaslo')) WHERE `id`='$iId'"
  3. ?>

gdy nie damy mysql_escape_string() czy jakiejkolwiek innej metody dodającej slashe to zoacz co sie dzieje gdy w swoje hasło wpiszesz:

NoweHaslo')) WHERE `id`= '1' #

zapytanie zmienia się na :

1. UPDATE `Users` SET `haslo` = (md5('NoweHaslo')) WHERE `id`='1' #)) WHERE `id`='$iId'
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.