Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: już się pogubiłam :(
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
olcia
wiem że dla was jest to najprostszy skrypt, ale ja juz kompletnie się pogubiłam - otóż chodzi o to żeby skrypt pobrał informację z innego serwera i po otrzymaniu odpowiedzi (YES lub NO) wyświetlił odpowiedni text, próbowałam ale mi nie wyszło:

[php:1:28352164ba]
<?
$test = include "tu jest adres do skryptu";
if ($test = "YES")
{
echo "text dla poprawnej autoryzacji - odpowiedź serwera YES";
}
else
{
echo "text dla błędnej autoryzacji - odpowiedź serwera NO";
}
?>
[/php:1:28352164ba]

z góry dziękuję za ew. pomoc smile.gif smile.gif smile.gif

olcia :*
PMadej
a co robi ten skrypt ktory chcesz includowac??
olcia
sprawdza jakie ip ma wchodzący, jeżeli ma tekie jakie jest w bazie tego drugiego serwera to odpowiedź jest YES i wtedy ma się pokazać stronka tylko dla wybranych użytkowników smile.gif

jeżeli odpowiedź będzie NO to wtedy pokaże się komunikat że tylko dla tych i tamtych ludków smile.gif
PMadej
musisz do tamtego skryptu przekazac zmienna:

$_SERVER['REMOTE_ADDR'] np tak:
[php:1:cf533d8b23]<?php
$zmienna=$_SERVER['REMOTE_ADDR'];
?>
<a href='http://jakisserwer/jakisplik.php?ip=<?$zmienna?>'>Zaloguj się</a>

[/php:1:cf533d8b23]

a w skrypcie sprawdzajacym odczytujesz ta zmienna za pomoca[php:1:cf533d8b23]<?php
$ip=$_GET['ip'];
?>[/php:1:cf533d8b23]

i zmienna ip porownujesz z ip w bazie danych.
BzikOS
Z tego co wiem include() nic nie zwraca, a tylko dołącza, tak więc zapis $text = include.. nie ma sensu. Można samemu sprawdzić IP odwiedzającego stronę, odczytując zmienną $_SERVER["REMOTE_ADDR''], a następnie porównać go z IPkami w bazie, tylko nie wiem czy o to Ci chodzi.
BzikOS
Cytat
[php:1:301e5b623d][...]
[/php:1:301e5b623d]

Nie jest najrozsądniejszym rozwiązaniem przekazywać IP w URL'u, tym bardziej, że ma być to skrypt logujący smile.gif
PMadej
Cytat
Cytat
[php:1:937d8c9108][...]
[/php:1:937d8c9108]

Nie jest najrozsądniejszym rozwiązaniem przekazywać IP w URL'u, tym bardziej, że ma być to skrypt logujący smile.gif

Masz racje nie pomyslalem o tym, wiec przed przeslaniem tego w linku trzeba to np hashowac md5 lub zastosowac wlasny skrypt kodujacy ...
olcia
miało byc proste a już za daleko polecieliści,
to nie ma byc logowanie, tylko zwykły skrypt który po odczytaniu ip
swoja drogą adres do pliku ma postać: xxx.xx/katalog/plik.xx?ip=$REMOTE_ADDR więc ip jest przesyłane poprawnie tylko teraz jest problem jak mój poszukiwany sklrypt weźmie odczyta odpowiedź z tego serwera ( YES lub NO ) i po przeanalizowaniu pokaże w przypadku YES taka odpowiedź lub w przypadku NO inną odpowiedź smile.gif
PMadej
Cytat
miało byc proste a już za daleko polecieliści,  

to co w zalozeniach jest proste nie zawsze bedzie proste i bezpieczne
w wykonaniu.

@BzikOS
include przy polaczeniach z innego serwera nie dolacza skryptu do pliku wywolujacego ale zwraca wynik dzialania tego skryptu ...
olcia
no właśnie, bo mi chodzi aby skrypt się wykonywał na bazie tego co odpowie mi tamten serwer
GeoS
Widzisz, to nie bedzie takie latwe.

Do tego celu musisz skorzystac z samej funkcji fsocketopen(); (pobierasz w ten sposob odpowiedz serwera uprzednio wysylajac mu IP uzytkownika) i znalezc odpowiedni lancuch w zwroconych danych.
Mozesz to zrobic w dosc prymitywny sposob przedstawiony w sposob ogolny powyzej lub skorzystac z bardziej wymyslnych mechanizmow typu SOAP, XML-RPC, ... .
Innym wyjsciem jest polaczenie sie z baza danych znajdujaca sie na zewnetrznym serwerze i wyciagnieciem z niej danych.

Przedstaw, do czego dokladnie chcesz wykorzystac ta aplikacje, to podamy dobry model wymiany danych.
Dawid Pytel
Poza tym to może tylko pomyłka prz przepisaniu skyptu na forum, ale... jakby co to zaoszczędzi prostego błędu:

zamiast
[php:1:877a321d90]<?php
if ($test = "YES")
?>[/php:1:877a321d90]

ma byc:

[php:1:877a321d90]<?php
if ($test == "YES")
?>[/php:1:877a321d90]

:mrgreen:
olcia
OK - chyba działa, wejdźcie na stronę www.sklep-oriflame.com/test.php i sprawdźcie czy nie ma błędu smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.