szulaaa
24.04.2007, 11:13:02
Zastanawia mnie dlaczego profesionalne firmy webmasterkie, pisza swoje własne MVC z podstawowymi komponentami a nie korzystają np z 'gotowców' (Cake PHP, CI itd). Tz. to byly firmy, z którymi ja mialem doczynienia, może inne firmy korzystają? Jeżeli piszą sami to jaki jest ku temu powód?
Rozumiem, że jeżeli chodzi o niewielkie webserwisy, to bez sensu korzystać z takich kombajnów, i to jak na razie
nasunął mi się jedyny powód, dla kt. warto by napisać swój mały system...
Przeciez nie są one nawet w połowie tak dobre jak te gotowe rozwiązania , brak komentarzy, dokumentacji, czasem i wydajności.. nowym programistom cięzko jest sie przystosować, czas na napisanie włąsnego z pewnością przekroczyłby czas potrzebny na naukę danego frameworka czy danego rozwiązania...
Chodzi o licencję?
revyag
24.04.2007, 11:55:20
@szulaaa - gotowe rozwiązania które podałeś czasami mocno ograniczają programistę, dlatego warto jest mieć coś swojego opartego o kontakty z klientami i dostosowanego do ich potrzeb.
Własny framework jest czasami bardziej opłacalny. Nie mówie to o kosztach sprzedaży systemu, ale o czasie tworzenia, wdrożenia i personalizacji dla danego klienta.
pawel_k
24.04.2007, 11:56:32
korzystają korzystają...
poblem w tym ze frameworki staly sie populerne od ok. roku wiec jesli firma dziala juz na rynku jakis czas to zazwyczaj ma juz dzielo jakiegos szalonego programisty ktory mial swoja wizje

ja osobiscie w firmie w ktorej do tej pory pracowalem korzystam z symfony (wprowadzalem go osobiscie), teraz po zmianie firmy jest zend, cake, w jaims projekcie CI...
ogolnei nie jest zle, zawsze mozesz na rozmowie zapytac sie o rozwiazania stosowane (osobiscie mialem fajna propozcje finansowa ale jak sie okazalo ze jest tylko php4 a klas nie uzywamy bo sa wolne to podziekowalem)