Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CMS] Sama podstawa
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Earth
Zbudowałem podstawę CMS, do niego będę dobudował wtyczki.
Można go ściągnąć z tąd:
http://ziemski.ovh.org/CMSEarth.zip
lub zobaczyć jak działa na:
http://ziemski.ovh.org/CMSEarth/login.php
Login i hasło: admin

Plusy CMS:
- Blokada ip włamywaczy
- Wiele użytkowników
- Wiele języków
- Dostęp do wtyczek tylko dla wybranych użytkowników
- Smarty

Aby działał poprawnie trzeba importować plik radio.sql.zip do bazy i skonfigurować config.php.

Proszę o ocenę, o sugestie co poprawić i na co powinienem zwrać uwagę w przyszłości.
Łukasz O.
a co tu z CMS'a? bo to jakieś początki początków początków

- zero funkcjonalności
- blokada IP? po $_SERVER['REMOTE_ADDRESS']?
- smarty? dla 2 stron - jak dla mnie zapuszczanie kombajnu dla źdźbła zboża
- dostęp do wtyczek? mógłbyś nam to przybliżyć, bo bardzo ciekawy jestem
Lee
Cytat(Earth @ 28.04.2007, 12:19:01 ) *
Aby działał poprawnie trzeba importować plik radio.sql.zip do bazy i skonfigurować config.php.

Proszę o ocenę, o sugestie co poprawić i na co powinienem zwrać uwagę w przyszłości.

- Importować plik i konfigurować config.php? Napisanie instalatora w cale nie jest takie trudne
Earth
Cytat(Łukasz O. @ 28.04.2007, 16:45:06 ) *
- zero funkcjonalności

Sama podstawa, a do niej będą doinstalowywane wtyczki. Żeby nie zaśmiecać CMS'a każdy sam będzie sobie wybierał
je i wgrywał.

- blokada IP? po $_SERVER['REMOTE_ADDRESS']?

Jest sprawdzany $_SERVER['REMOTE_ADDR']. Po 3 próbach złego logowania, zmianie zmiennych w sesji lub cookies adres zostaje dodany do bazy. Połączenia z ip zapisanych w bazie są blokowane.

Później zamierzam dopisać wtyczkę, która automatycznie będzie czyścić bazę z ip. Powód: Większość osób ma zmienne ip lub łączy się z proxy. Dłuższe ich trzymanie nic nie da, a może tylko spowodować więcej problemów administratorowi. Blokada ip ma za zadanie utrudnić pracę hakerowi.

- smarty? dla 2 stron - jak dla mnie zapuszczanie kombajnu dla źdźbła zboża
- dostęp do wtyczek? mógłbyś nam to przybliżyć, bo bardzo ciekawy jestem

No tu może masz rację.

Cytat(Lee @ 28.04.2007, 17:32:54 ) *
- Importować plik i konfigurować config.php? Napisanie instalatora w cale nie jest takie trudne

Jak będę na 99% pewny, że aktualny kod nie ma błędów i na 99% że nie ma Cię już żadnych sugestii. Instalator na pewno powstanie. Po prostu nie chciałbym go pisać 10 razy od początku, za każdym razem gdy coś się zmieni.
Turgon
Mało napisane... Żadnego API dla tych pluginów nie widzę. Ogólnie kod nawet czysty, ale lepiej byłoby to przekształcić w obiektową logikę.
Earth
Nie za bardzo miałem pomysł jak napisać to obiektowo i cały czas nic mi nie przychodzi do głowy.
Turgon
Tutaj sprawa jest logiki budowy aplikacji i tyle winksmiley.jpg Więc jeśli masz zamiar zamknąć strukturala w obiektach, to nawet się za to nie bierz tylko to tak zostaw.
Kuva
Po pierwszym uruchomieniu nie działał. Po drugim szablon się rozsypał. No kolego musisz popracować nad nim jeszcze.
Earth
Dopisałem 2 nowe zakładki: Menu strony, Strony Informacyjne.
Pliki wgrane na serwer, wszystko jak w pierwszym poście.

Dopisałem 2 nowe zakładki: Menu strony, Strony Informacyjne.
Pliki wgrane na serwer, wszystko jak w pierwszym poście.
Łukasz O.
daj sobie spokój - poćwicz w domowych pieleszach - jak to coś będzie przypominać choć trochę jakiś CMS wtedy daj go do oceny - w tym momencie groch z kaszaną i tyle

PS> jak można oddawać do oceny coś co nie działa - coś co udostępnia "coś a'la" panel administracyjny - coś co się krzaczy po wejściu do tego panelu?
phpion
Nie no, CMS Pro. Zachęcający design, bardzo dużo opcji (z czego wszystkie działające!), literki ś i ć idealnie wyświetlane, najnowszy HTML 4.01 Transitional.
A poza tym to porażka.
rocked
Cytat(Earth @ 28.04.2007, 14:19:01 ) *
Zbudowałem podstawę CMS, do niego będę dobudował wtyczki.
Można go ściągnąć z tąd:
http://ziemski.ovh.org/CMSEarth.zip
lub zobaczyć jak działa na:
http://ziemski.ovh.org/CMSEarth/login.php
Login i hasło: admin

Plusy CMS:
- Blokada ip włamywaczy
- Wiele użytkowników
- Wiele języków
- Dostęp do wtyczek tylko dla wybranych użytkowników
- Smarty

nie obraz sie ale nie dawaj takich zeczy do oceny bo ciezko nawet oddech złapać, alę zyczę powodzenia i dobrej literatury w tej profesji - przyda sie zaufaj. pozdrawiam
Ociu
Devbloga sobie z forum zrobiłeś ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.