Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pomoc w wyborze cms
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Systemy portalowe i CMS'y
styljola
Jaki cms polecilibyście dla mojego serwisu?
http://www.uroda.bighost.pl

Joomla ani mambo niestety sie nie instaluje, php-fusion też nie wchodzi sadsmiley02.gif
Daimos
a skad moge wiedziec jaki Ci sie cms zainstaluje skoro te nie dzialaja
nie masz bazy MySQL? jakis powod musi byc dlaczego tamte nie chca dzialac, rozwiaz go
albo powiedz w czym problem to moze pomozemy
styljola
Mysql jest
Poniżej dane z serwera

Operating system Linux
Machine Type i686
Apache version 1.3.36 (Unix)
PERL version 5.8.7
PHP version 4.4.2
MySQL version 4.0.25-standard-log

Odpaliłam stronę w cms i bardzo proszę o cenne uwagi smile.gif
sagittariuspl
ale starodawna wersja mysql... ;] może nawet za stara...
instalowałeś kiedyś mambo lub joomle? może ty po prostu nie wiesz co wpisać w pola? podaj jakieś szczegóły, a nie tylko, że się nie instaluje

EDIT:
wow, zajeb* cms. 1,2 mb strona startowa, wszystkie obrazki się wczytały a on jeszcze coś ściągał - chyba petla jakaś. moja rada - usuń to jak najszybciej - ja nie czekam z reguły na strony, które tak długo się ładują
styljola
Próbowałam zarowno mambo jak i joomle niestety na darmowym serwerze nie mam dostepu do min katalogu tmp sad.gif dlatego instalacja mnie prawdopodobnie wywala

Tylko tą wersję cms udało mi się zainstalować.
Uboga jest niestety.
sf
LOL tongue.gif To czemu nie zlecisz tego komuś kto Ci ti postawi? winksmiley.jpg Katalog tmp można samemu ustawić.. więc to nie problem.
styljola
próbowałam tworzyć tmp w udostepnionym katalogu ze stroną z chmod-em poprawnym ale wydaje mi się ze to chodzi o tmp wyżej i do tego nie mam uprawnień
sagittariuspl
chłopie ty nawet nie wiesz o czym piszesz... nie wiń serwera za to, że nie umiesz prostego skryptu zainstalować
styljola
Po pierwsze to jestem kobitką smile.gif
A jeżeli nie bardzo mi to idzie to własnie na forum szukam pomocy.

To są błędy które wyskoczyły mi podczas instalacji Joomla

Warning: database(): Unable to access /home/.../jomla/includes/../configuration.php in /home/.../joomla/includes/database.php on line 96

Warning: database(/home/...joomla/includes/../configuration.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/.../joomla/includes/database.php on line 96

Warning: database(): Failed opening '/home/.../joomla/includes/../configuration.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/.../joomla/includes/database.php on line 96

Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /home/.../joomla/installation/install2.php:157) in /home/.../joomla/offline.php on line 25

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/.../joomla/installation/install2.php:157) in /home/.../joomla/offline.php on line 25

A przy mambo pisało o braku dostępu do katalogu tmp
sagittariuspl
uno: 'chłopie' może było za wcześnie napisane, ale to, że jesteś płci odmiennej nic nie zmienia (dobra, trochę język pochamuję, żeby nie było, że tu tylko gbury są ;D )
duo: błędne dane wpisujesz podczas instalacji - baza nie odpowiada. jestem ciekawy co ty tam wpisujesz
styljola
wpisuję użytkownika z hasłem i nazwe nowej bazy do utworzenia w katalogu cms
i pewnie coś zkiepściłam więc widać na moim poziomie musi mi wystarczyć cms opensolution,
no cóż blondynki tak mają hahaha smile.gif
sagittariuspl
blondynki powinny się rozwijać, a nie zwalac wszystko na kolor włosów biggrin.gif
nie wpisujesz nazwy bazy, którą chcesz utworzyć, tylko taką jaka już jest - którą dostajesz od hostingodawcy.
barat
Dla ścisłości - niktóre hosty dają tylko jedna bazę, unne dają więcej ale możesz je tworzyć tylko z poziomu panelu administracyjnego (Takie zabezpieczenie - uniemożliwienie używania CREATE DATABASE) ...

Wybierz istniejącą bazę smile.gif

Dodatkowo, z tego co pamiętam, bez katalogu tmp tez się zainstaluje Joomla poprawnie smile.gif
styljola
Muszę spróbowac jeszcze raz tej instalacji, wydawało mi się że próbowałam i z nową i z aktualną nazwą bazy sad.gif
To mam jeszcze jedno pytanko czy lepiej przejść na joomla z tego cms co teraz mam?
Czy całkiem od nowa wystartować ze stroną w php?
sagittariuspl
joomla jest zbudowana na bazie php i mysql, więc nie rozumiem pytania. joomla ma napewno większe zaplecze niż twój aktualny wybór
styljola
Chodzi mi o to żeby nie korzystać z gotowych cms tylko od nowa napisać ją w php bo wtedy nie ma ograniczeń szablonów, grafiki tak jak teraz .
Czy w joomla są dodatkowe opcje np wklejanie foto, kometarze dodatki dzieki którym odwiedzający mogą zostawić swój slad w serwisie a przez to troszeczkę się z nim integrować ...
sagittariuspl
oczywiście, że jest taka możliwość - czasem wystarczy tylko zainstalować kilka wtyczek.
pisanie serwisu od początku to bardzo kosztowne i pracochłonne zajęcie.
myślałaś o wykupie hostingu lub poszukania konta sponsorowanego? (jeżeli zobaczyłbym statystyki i byłyby one satysfakcjonujące znalazłbym miejsce na serwerze z zainstalowaną joomlą - jeżeli jesteś zainteresowana proszę o kontakt na PW)
styljola
Cały czas myślę nad tym ale przeraża mnie od nowa pozycjonowanie strony bo trochę czasu mi to zajęło żeby znaleść sie w google na pierwszej stronie wyszukiwania a teraz zaczynać wszystko od nowa ...
ale serwis sie rozwija i nie mogę pozwolić sobie na to żeby znikał z sieci jak to czasem mam miejsce.
sagittariuspl
to się nazywa htaccess lub location w header -> google to przyjmuje. domena to ważniejsza sprawa niż content
styljola
Witam ponownie,

Mając na uwadze sugestie, kontynuując modernizację serwisu w pierwszej kolejności dokonałam zakupu domeny.
I w związku z tym proszę o pomoc, wskazówki, co dalej?
sagittariuspl
będzie tylko trudniej ;] oczywiście żartuję. starą domenę trzeba przekierować na nową najlepiej w htaccess. uprzednio należy skopiować stronę na nowy serwer (jeżeli taki został wykupiony). potem można się zastanowić na cms'em lub autorskim silnikiem strony, może jakoś grafika nowa, mailing, seo, marketing, itd...
styljola
No własnie, narazie jestem na etapie poszukiwania serwera...
mam nadzieję że nie trafię tak jak teraz na serwer na którym nie mogę zainstalować porządnego cms tiredsmiley.gif
bo autorskie projekty to jeszcze nie na tym etapie jestem dopiero na pierwszym roku infy,
jak podołam to może za rok albo dwa sie podejmę tematu smile.gif
Co myslicie o hostinu nazwa.pl albo home.pl
sagittariuspl
odradzam home.pl -> nie słyszałem jeszcze pozytywnej opini. nazwa.pl ma nienajgorsze noty. ja używam shou.pl, a kolega nie może się nachwalić na cal.pl (właśnie ten polecam). ale każdy ma inne gusta ;]
styljola
ok to wykupuje w shou.pl mają teraz specjalną ofertę smile.gif
a jeżeli chodzi o plik htaccess to jak ma wyglądać?
sagittariuspl
szukarka, szukarka, szukarka...
mój wczorajszy post -> http://forum.php.pl/index.php?showtopic=70353&hl=
styljola
Dzięki smile.gif

Mam jeszcze jedno pytanko w jaki sposób w takim jak mój cms stworzyć forum?
Czy w joomle forum jednym ze składników cms?
sagittariuspl
wystarczy chyba zainstalować - moduł/dodatek/komponent jest ogólnie dostępny.
jeśli chodzi o forum to mi do gustu (z darmowych) przypadł phpbb (do małych stron wersja Przema)

p.s. zdominowałem wątek biggrin.gif
Nightmare
No to ja się wtrące żeby sagitariuspl nie zdominował wątku smile.gif
Z systemów forów to ja polecam ten na którym stoi to forum czyli Inivision Power Board, ale to droga zabawka tongue.gif
JayBOT
Osobiscie proponuje drupala. Mozesz o nim poczytac na tej stronie : Instalacja i konfiguracja Drupal'a
robek401
Niestety! Sagitariuspl. Rozwiązanie które proponujesz z przekierowaniem moze zakonczyć się likwidacją konta przez bighost.(patrz regulamin pkt.14).
Mam nadzieje że mili koledzy pomogą dziewczynie w zagadnieniu przekierowania domeny na DNS hostingodawcy.
Życzę powodzenia w świecie mody!
--------------------------------------------

Ps. Info na tamat joomli znajdziesz:

http://forum.joomla.pl/archive/index.php

http://www.joomla.pl/

http://www.joomlapl.com/

http://www.jokris.info/component/option,co...id,2/Itemid,33/ - lista modułów i linków
do polskich stron o Joomla
sagittariuspl
droga koleżanko, zdradź mi tajemnicę co zrobiłaś poza napisaniem tego posta?
ja bym zaczął od maila do bighost - zapytał czy mogę przekierować domenę. zapytałbym także czy jest możliwość podpięcia u nich domeny i przekierowania starą na nową. śmiem jednak wątpić że to zrobiłaś, bo i po co, skoro najlepiej na forum 'pytać'.
przekirować domenę na dns hostingodawcy winksmiley.jpg to już nie wystarczy u rejestratora wpisać dwóch adresów dns w panelu administracyjnym? korzystałem z nazwa.pl i domeny.pl, i to działało... szkoda, że nie wszystkie firmy trzymają standardy...

ja Tobie życzę powodzenia w świecie Internetu
styljola
Na dzien dzisiejszy mam wykupioną domenę na org.pl i miejsce na serwerze shou.pl pracuję na stworzeniem nowej strony poprzez Joomla ale trochę to zapewne jeszcze potrwa bo to dośc pracochłonna zabawka smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.