tomaszh
5.05.2007, 13:05:32
temat nie jest związany bezpośrednio z php, ale może ktoś będzie znał odpowiedź. Czy ktoś się orientuje w jaki sposób zrobić opis(z linkami do odpowiednich podstron) w wynikach wyszukiwania w google(zawsze na 1 mijscu)? Czy jest to kwestia wykonania mapy witryny, czy też google robi to indywidualnie według uznania? Np. po wpisaniu www.euro.com.pl są 4 linki prowadzące do odpowiednich podstron(RTV, Promocje, Foto i Kamery, Znajdź sklep).
Daimos
5.05.2007, 13:18:17
niewiem dokladnie, nie sprawdzalem, ale sproboj z mapa
Tego nikt nie wie

Fakt jest taki że tylko najbardziej odwiedzalne witryny mają coś takiego wiec możliwe że google tworzy to sam. Sprawdz źródła kilku witryn posiadających takie linki, może coś znajdziesz...
tomaszh
5.05.2007, 15:44:59
myślę że nie zależy to wyłącznie od google lecz również od właściciela witryny(w końcu to chyba on ustala jakie linki mają się znaleźć w opisie). Np. interia.pl, wikipedia.org, gery.pl nie posiadają tego typu wstawki. Czy ktoś wykonał mapę witryny zgodnie z zaleceniami google i może potwierdzić że dzięki temu uzyska się tego typu wpis z linkami do podstron?
Daimos
5.05.2007, 16:43:13
ja pare dni temu wykonalem ladna mape swojej strony, wszystko zalatwilem jak trzeba

czekam na bota google, jak przyjdzie, to powiem jakie efekty
sagittariuspl
5.05.2007, 17:40:40
ja będę optował stwierdzenie, że to pewnie są subdomeny. google uważa każdą subdomenę lub nawet katalog (np. php.pl/forum) jako osobne strony. może na tej podstawie niektóre serwisy "dostają" taki bonus
siemakuba
8.05.2007, 20:00:43
Nie pamiętam już gdzie, ale czytałem na ten temat. Autor strony nie ma tu nic do zrobienia - to, czy dana strona dostanie taki "bonus" zależy tylko i wyłącznie od google. Tylko strony (i to nie zawsze) znajdujące się na pierwszym miejscu w wynikach wyszukiwania mają te dodatkowe linki. Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale kojarzy mi się, że może mieć tu udział czynnik ludzki, ale tylko i wyłącznie po stronie google - jakiś "redaktor" może maczać paluchy w tym, ale raczej tylko na zasadzie ułożenia dobrego tych dodatkowych linków, które prawdopodobnie są proponowane przez automat.
pozdr.
sztosz
8.05.2007, 20:45:03
A to nie jest tak że dostają to strony które jakby jednoznacznie kojarzą się z danym hasłem? I do tego mają ogromny pagerank, nie wspominając o tym ilość stron znalezionych liczyć można w co najmniej kilkunastu milionach. A w tych linkach to są chyba najprawdopodobniejsze miejsca do których "tak naprawdę" chcemy trafić. Czynnik ludzki nie ma tu chyba żadnego znaczenia. google za bardzo dba o pełną automatyzację. Ja stawiam na "kur***ko" wysoki pagerank.
sagittariuspl
8.05.2007, 21:30:47
@sztos: widać że jesteś bardziej programistą aniżeli webmasterem (to nie jest obraza, żeby ktoś nie pomyślał). pagerank już bardzo, bardzo, bardzo długiego czasu nie ma nic do gadania w żadnej dziedzinie wyszukiwarki google. mówimy tu oczywiście o tPR - innych nie da sie zmierzyć
sztosz
8.05.2007, 22:46:06
Nie? To znaczy po cholerę jest ten PageRank? I co to jest tPR? Wiesz cały czas myślałem że cały ten stosunek linków na różnych stronach wyłapanych przez google ma jakieś znaczenie. Serio. Nagle ty mi wywracasz google do góry nogami

więc jak to jest? Piszę bez ironii.
sagittariuspl
9.05.2007, 14:31:51
pagerank stracił już dawno temu na wartości jakielkolwiek. dzisiaj wystarczy kilka złotych i trochę czasu i bez problemu łapiesz PR 5 prawie za free. tPR to Toolbar PageRank czyli ten, który możesz sprawdzić na nie jednej www. podobno istnieją jeszcze dwie odmiany pr, ale niestety nie mają one potwierdzenia w jakichkolwiek statystykach - nie możesz ich sprawdzić - tak więc na dobrą sprawę nawet nie wiadomo czy istnieją.
chcesz dowodu? zajrzyj do google. dziś nie jedna strona z pr 0 jest wyżej niż strona z dużo większym pr.
dzisiaj liczą się tylko linki z "wartościowych" stron (tj. tematycznych zgodnie z tematyka twojej strony), które są umieszczone w tekście (walka z linkami w footerze trwa)
sztosz
10.05.2007, 18:04:42
A to nie wiedziałem i dziękuję za informację
sagittariuspl
10.05.2007, 18:09:13
a proszę bardzo ;] cieszę się, że mogłem rozwiać jakieś złudne myśli.
p.s. kiedyś było łatwiej - dawałeś w stopce kopie strony i cloak i miałeś pierwsze miejsce
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.