Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: system newsów z fotami (php>mysql)
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
tomaxs
Witam,

Wlasnie zabralem sie za system dodawania newsow, ale jest jeden problemik: musi posiadac mozliwosc uploadu fotek.

Mozecie mi doradzic jakies fajne rozwiazanie osadzania zdjec w newsach ? Moderator bedzie wprowadzal czesc tekstowa przez normalny formularz, potem upload ewentualnych zdjec (miniatury i duze) , ale jak osadzic to w kodzie z formularza ktory wprowadzi ? Samemu wymyslic jakies tagi tylu {zdjecie_a21;left} czy jest moze lepsze rozwiazanie. Wazne jest aby mial wplyw na to z ktorej strony bedzie fota... i na ewentualne inne paratetry takiego zdjecia (alt itd ...)

czekam na Wasze sugestie,
z gory dzieki

--------------------
php >> Skrypty
Seth
kubatron
to znaczy chcesz przy dodawaniu miec okienko w którym bedziesz mógł dodać zdjecie z dysku:
to jest najprostrzy upload jakiegokolwiek pliku
index.php
Kod
<form name="kopiarka" method="POST"

enctype="multipart/form-data" action="upload.php3">

<input type="hidden" name="ok" value="1">

<input type="hidden" name="MAX_FILE_SIZE" value="10000"><p>Wybierz plik do przerzucenia:<br>

<input type="file" name="file" size="40"><br>

<br>

<input type="submit" value="Kopiuj"><input type="reset" value="Reset"></p>

</form>

upload.php3
[php:1:70c8056359]<?php
if ($ok=="1"){
copy("$file", "katalog/$file_name");
unlink("$file");
echo"Plik został skopiowany<br>
Informacje o skopiowanym pliku:<br>
Nazwa pliku: $file_name<br>
Wielkość pliku: $file_size";
}
else {
echo"Wystapił bład przy kopiowaniu pliku";
}
?>[/php:1:70c8056359]
a to multipart/form-data to jest styl wybierania pliku tak jak masz w instalkach przeglądaj
przetestuj to i powinno być ok wszystko
biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
i nie wiem czy pomogłem ale dobre chęci się chyba liczą
kubatron
a jeśli ci chodzi z której strony fotki itp. to wszystko musisz skonfigurować w systemie newsów np.
Nagłówek - wycentrowany
tekst - lewo
autor - prawo
data - lewo
zdjecie - koło tekst czyli prawo

to wszystko w php możesz ustawić html-elem
i na marginesie pokaż ten skrypt
sad.gif
PMadej
Cytat
i na marginesie pokaż ten skrypt
sad.gif

przeciez on jeszcze tego nie napisal to co ci ma pokazac ...
kubatron
chyba że tak
bo jakby był skrypt to by poleciało szybciej
prawda pmadej
mielibyśmy punkt zaczepienia
spenalzo
Cytat
chyba że tak
bo jakby był skrypt to by poleciało szybciej  
prawda pmadej
mielibyśmy punkt zaczepienia

Jakby był skrypt to by nie było tego posta.... laugh.gif
kubatron
mi chodzi skrypt bez uploadu zdjęć biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
spenalzo
Cytat
mi chodzi skrypt bez uploadu zdjęć  :D  :D  :D

Ten skrypt na php z register_globals=Off jest nieprzydatny - nic się nie będzie dziać.
kubatron
spenalzo nie o to mi chodzi, dokładnie mi chodzi gdyby gość miał skrypt newsów już zrobiony i miałby problem ze dodawaniem zdjęcia to by lepiej poszło laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif
kubatron
a jeśli chodzi o ten przykład co dałem to jest ze stronywebhelp.pl
spenalzo
Czekaj czekaj...... to o co ci chodzi?
kubatron
jakby on miał skrypt newsów tak jak muwił tylko że bez możliwości uploadu zdjęć to jush inna sprawa
spenalzo
Cytat
jakby on miał skrypt newsów tak jak muwił tylko że bez możliwości uploadu zdjęć to jush inna sprawa

No ale o co ci chodzi?
kubatron
bo gośc chce sobie zrobić skrypt newsów że np obrazek bedzie po prawej stronie a tekst koło obrazka po lewej
i on nie wie jak zrobić skrypt który dodaje zdjecia ale jeszcze by chciał żeby np.obrazek był wyruwnany do prawej strony i ja ci teraz muwie że jak on by miał przynajmniej skrypt bez uploadu obrazków to by można już coś wiecej działać smile.gif smile.gif smile.gif
PMadej
Cytat
bo gośc chce sobie zrobić skrypt newsów że np obrazek bedzie po prawej stronie a tekst koło obrazka po lewej
i on nie wie jak zrobić skrypt który dodaje zdjecia ale jeszcze by chciał żeby np.obrazek był wyruwnany do prawej strony i ja ci teraz muwie że jak on by miał przynajmniej skrypt bez uploadu obrazków to by można już coś wiecej działać smile.gif  :)  :)

ale co to ma do rzeczy jakby mial to by mial ale nie ma wiec po co powtarzasz sie tak strasznie ... wbrew pozorom potrafimy czytac ze zrozumieniem ... ty chyba nie, wiec jesli mozesz skoncz juz...
spenalzo
Okej.... ale nadal nie rozumiem, o co ci chodzi (poza powyższym) ?
Fo
o jaaaa.... no czeski film poprostu.... laugh.gif laugh.gif laugh.gif
kubatron
bez komentarza
spenalzo
Cytat
bez komentarza

Brawo!!!! =D> Pierwszy zrozumiały post!!!!
Chyba to obleje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.