Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problemy z utrzymaniem sesji
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Tibod
Mam problem z utrzymaniem sesji w moich skryptach PHP. Problem pojawił się po aktualizacji przez firmę hostingową interpretatora PHP do wersji 5. Z PHP4 skrypt działał bezproblemową. Teraz podczas próby użycia zmiennych sesji pojawia się komunikat

Warning: Unknown(): Your script possibly relies on a session side-effect which existed until PHP 4.2.3. Please be advised that the session extension does not consider global variables as a source of data, unless register_globals is enabled. You can disable this functionality and this warning by setting session.bug_compat_42 or session.bug_compat_warn to off, respectively. in Unknown on line 0

Udało mi się w wymusić wykonywanie skryptów przez PHP4 dzięki zapisowi w htaccess, ale to nie rozwiązuje problemu.

Proszę o pomoc
Darti
Czy przepisujesz dane z tablic(y) superglobalnych bezpośrednio do sesji ? Spróbuj w takim przypadku najpierw przypisać je do zwykłych zmiennych a potem dopiero zmienne do sesji. np zamiast
  1. <?php
  2. $_SESSSION['login'] = $_REQUEST['login'];
  3. ?>
spróbuj
  1. <?php
  2. $login = $_REQUEST['login'];
  3. $_SESSION['login'] = $login;
  4. ?>
misiek172
według mnie chodzi tu o Zmienne globalne smile.gif
Tibod
Już się doszukałem. Faktycznie chodziło o zmienne globalne które zostały wyłączone przez firmę hostingową.

Temat zamknięty
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.