Cytat
ale bez żadnych konsekwencji możesz pisać np " jest to gra osnuta na wątkach z gier z serii <<The Elder Scrolls®>>"
to co innego - nie o tym mówie

Tak jakby ktoś sobie zarejestrował firmę "Kowlaski" i zakazał ludziom wymawiania tego nazwiska.
Cytat
Jeżeli chcesz wykorzystać reklamę np. "Coca-Cola®" istniejącą w postaci np. bilbordu czy stylizowanego napisu (etc.) w jakiejś swojej pracy (zdjęcia, rysunku, filmu etc.) to masz do tego pełne prawo, pod warunkiem że nie próbujesz sobie przywłaszczyć danego znaku towarowego (typu butelka "Pepsi®" z naklejką "Coca-Cola"), ale jako element tła etc. to droga wolna.
Tylko dodatkowo element ten nie może być głównym elementem, a jego umieszczenie nie ma wpływu na pszychody autora. I tak jak napisałem w swoim poprzednim poście. Jeśli działanie gry (za którą dostaniesz pieniądze) opiera się na ściąganiu "klienta" poprzez screeny z innej gry to jest naruszenie praw autorskich. Z kolei, jeśli screeny te umieścisz w taki sposób, że gra bez problemu toczyłaby się bez nich - tak można.
Cytat
Jeżeli jest to jakiś tekst opisujący dany np. program komputerowy wraz ze screenshotami, to wypadało by (nie jestem pewien czy wręcz nie jest to wymagane) napisać że np.: "Microsoft® Windows®" jest zastrzeżonym znakiem towarowym firmy ble ble...
Dzisiaj już samo "R" wystarczy. Co do screenów to tak jak pisałem powyżej

Cytat
W stanach są jeszcze specjalne regulacje prawne dotyczące pokazywania screenshotów z filmów, jingli z utworów muzycznych etc... ale na szczęscie nie jesteśmy w stanach i dotyczą nas jedynie polskie regulacje prawne i wszelkie które Polska jako państwo respektuje
Polska (jako członek UE) respektuje WSZYSTKIE szanujące się konwencje z tej dziedziny - tak jak USA.
Jeszcze raz powtarzam, że z takiego opisu jak przedstawił kolega:
Cytat
wykorzystać w swojej grze tło dźwiękowe
wstawić kilka screenów z gry
nazwy postaci itp
wg. mnie jest to ewidentne naruszenie praw autorskich.
Zawsze można napisać e-mail do autorów

Albo do prawnika.....