--------------
Każdy kod dołączony do wydania jest tworzony przez dwie osoby pracujące razem na jednym komputerze. Programowanie w parach zwiększa jakoś oprogramowania nie wpływając na czas jego dostarczenia. Jest to mało oczywiste, ale dwie osoby pracujące na jednym komputerze dodadzą tyle samo funkcjonalności, co dwie osoby pracujące oddzielnie, tyle, że będzie ona znacznie bardziej dopracowana. Ze zwiększoną jakością przychodzą późniejsze zyski.
Najlepszą metodą programowania w parach jest po prostu posadzenie obok siebie dwóch developerów przed monitorem, którzy będą przekazywać sobie myszkę i klawiaturę. Gdy jedna osoba pisze i myśli nad metodą, którą właśnie tworzy, druga w tej chwili myśli strategicznie o tym, jak ta metoda sprawdzi się w tej klasie. Potrzeba odrobiny czasu by przyzwyczaić się do takiego rozwiązania, więc nie zrażaj się, jeśli przy pierwszym podejściu poczujesz się niezręcznie.
----------------
Jako że ta metoda jest dla mnie najbardziej odpowiednia, chciałbym wiedzieć jak sie ona fachowo nazywa. Kiedyś moj znajomy mial taki test z takiego wlasnie programowania i mowil mi jak to sie nazywa. Bylo to dawno i niemoge sobie przypomniec. Moze ktos z was wie ?
chyba już wiem - programowanie ektremalne