Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP XSL XML - system szablonów
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Spons
Witam.
Chciałem zapytać o opinię forumowiczów na temat systemu szablonów opartego na xml+xsl.
Celem takiego podejścia było by serwowanie odpowiednich stron xhtml (bądź w innym formacie) dla konkretnych przeglądarek (bądź programów w stylu czytnika rss). Stała by się również prostsza zmiana layoutu witryny.
Przykładowy schemat sposobu działania takiego rozwiązania umieściłem tutaj.
Jeżeli mam opisywać sposób działania to wyglądał by on następująco:
1. Przeglądarka użytkownika jest rozpoznawana przez skrypt PHP.
2. Tworzony jest szablon XML witryny niezależny od przeglądarki (tak jak zwykły szablon XHTML).
3. Mechanizm sprawdza czy istnieje przetransformowany szablon pod daną przeglądarkę i jeżeli nie to dokonuje transformacji XSL (z uwzględnieniem szablonu XSLT dla przeglądarki która żąda strony) na wygenerowanym XMLu (do postaci pośredniej, to znaczy takiej która będzie zawierała kod PHP).
4. Wykonywany jest kod przetransformowanego szablonu.
5. Strona wędruje do przeglądarki.

Proszę o opinię. Czy może istnieje już podobne rozwiązanie?
Ludvik
Najlepiej sprawdzić samemu, pisząc coś takiego. Ja miałem styczność z generowaniem XHTML'a za pomocą XSL... Ale korzystałem z arkuszy docbooka, które są strasznie kobylaste. W połączeniu z DOM'em i systemem, który to ogarniał, wychodziło dosyć wolno. Ale od razu mówię, że przy małych akruszach XSL sytuacja może się zmienić.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.