Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Projekt PKS
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
siemakuba
Witajcie, mam prośbę do was ogromną.
Sytuacja wygląda tak, że stworzony został projekt witryny dla PKS w jednym z miast. Projekt został przesłany do klienta (projekt A). Dodatkowo przesłany został dla porównania jeden z pierwszych projektów jakie zostały stworzone podczas pracy nad tą witryną (projekt B). Projekt A jest projektem w 99% dopracowanym, natomiast projekt B jest, powiedzmy bardziej rozwiniętym szkicem. Nie będę ukrywał, że w firmie i wśród pytanych osób postronnych większe uznanie zdobył projekt A.

Niestety, po pokazaniu klientowi projektów sprawdziła sie zasada "klient wybiera projekt gorszy", i tym samym projekt A został wskazany jako ten do odrzucenia a dalsze prace mają być prowadzone nad rozwinięciem koncepcji z projektu B. Moja ocena jako autora obydwu projektów jest mocno subiektywna, więc proszę abyście zrozumieli jedno - uważam ten projekt za lepszy graficznie, lepszy funkcjonalnie, czytelniejszy, nowocześniejszy, zdecydowanie lepszy w odbiorze.

Ogólnie rzecz biorąc, klient wykazał podejście mocno konserwatywne (do czego oczywiście ma prawo) - my natomiast postanowiliśmy w imię "wyższego dobra" (po prostu lepszej strony dla klienta) powalczyć o projekt A jako projekt przeznaczony do realizacji.

W związku z powyższym, proszę was o odpowiedź na poniższe pytania i przy okazji ocenę ogólnego look & feel dwóch przedstawionych projektów.
  1. Czy uważasz, że Projekt A jest zbyt "(fajny | nowoczesny | młodzieżowy(?) | za mało grzeczny)" jak na stronę takiego przedsiębiorstwa jak PKS?
  2. Czy uważasz, że nieodzownym elementem strony takiego przedsiębiorstwa jak PKS jest autobus? (jako element graficzny projektu)
  3. Czy widoczna na Projekcie A pani z walizkami może budzić skojarzenia, że strona jest stroną producenta walizek?
  4. Jak ogólnie oceniasz obydwa przedstawione projekty? Czy obydwa nadają się do realizacji?
  5. Czy możesz wskazać, który projekt sprawia na tobie lepsze wrażenie ogólne?

Bardzo dzięki za poświęcenie chwili czasu chociażby na przeczytanie przydługiego i subiektywnego :) posta.
Tym bardziej dzięki za odpowiedzi ;)

Projekt A vs. Projekt B

P.S. rozmycia w niektórych miejscach projektów są oczywiście wykonane na potrzeby tej prezentacji ;)

pozdrawiam,
siemakuba
starach
1. Że jak ? Młodzieżowy to by on był jakby ta pani miała na sobie spodnie z krokiem w kolanach winksmiley.jpg
2. Jasne a na stronie piekarni rogalik francuski - być może ale nie musi
3. Hehehehe składam najszczersze kondolencje. Tak marudnego klienta to ja jeszcze nie miałem.
4/5. Projekt B jest strasznie 'szeroki' treść jest rozrzucona w różnych miejscach na stronie przez co jej czytanie będzie uciążliwe. Nie wspominając o tym jasno czerwonym menu - koszmar. W B logo jest zbyt wysokie jak na taką ilość treści. W projekcie A bardzo dobrze została rozmieszczona treść i wykonanie jest o wiele bardziej estetyczne niż w B. Nie trzeba się rozglądać po stronie żeby znaleźć nawigacje i wyszukiwarkę połączeń.
Athlan
Witam

1. Moim zdaniem layout zarówno strony A jak i B jest zupełnie odpowiedni
2. Absolutnie nie
3. Pierwszy raz skojarzyłem tą stronę jako stronę podróżniczą, potem zerknąłem na logo no i wszystko jasne, całość przeznaczenia strony zidentyfikowałem w około 0.5 sec, to chyba dobrze nie?
4. Oczywiście
5. Wiesz... ogólnie bardziej podoba mi się projekt A, ładne menu, fajne kolorki tła, ogólnie czarno na białym, nieźle wypelnione. Co do projektu B... pustawo na billboardzie "Internetowy rozkład jazdy", biały kolor robi "pustość" w przeciwieństwie do innych kolorów. Projekt graficzny menu w projekcie A podoba mi się bardzo, a w projekcie B jest powiem: "standardowe" w dużym cudzysłowiu... trudno się czyta białe na czerwonym.

Czy widoczna na Projekcie B pani z walizkami (parz top) może budzić skojarzenia, że strona jest stroną producenta walizek... albo okularów?

W layoucie A nie podobają mi się "ptaszki" obrazujące plusy korzystania z systemu, powinny być ułożone jeden prod drugim, ewentualnie schodkami, lecz niższy znajdując się lekko ZA poprzednim, a nie jak jest teraz PRZED.

Ogólnie bosko, daj mi swój kontakt na priv, potrzebuje takich ludzi smile.gif
.radex
1.Niby dlaczego? Nie sądzę.
2. Zdecydowanie nie. Autobus jest dość.... brzydkawy.
3. Nie
4. Tak.
A jest bardziej nowoczesny i bardzo ładnie graficznie, natomiast strony typu B są bardzo popularne i sa nudne.
5.Patrząc na punkt 4 - A
kwiateusz
1. No bede inny niż poprzednicy, ale uważam że jednak projekt A bardziej odpowiada jakiemuś biuru podróży, jest troche za wesoły, kolorowy jak na takie poważne przedsiębiorstwo.
2. Jakiś by sie przydał, ale nie koniecznie
3. Tak smile.gif
4. Ja bym sie skłaniał na B (oczywiście trzeba by go troche dopracować, ale jednak). A projekt A zostawić na jakieś biuro podróży zwłaszcza ofertę wakacyjną biggrin.gif
5. B. Jednak jest bardziej poważny i taki "dostojny" bo A jednak jest dla mnie troche zbyt jaskrawy

edit: widze jestem w dużej mniejszości tongue.gif
Firkrag
1. Tak, chociaż są też inne wady
2 Nie, ta mapka w B jest świetna
3 Ja bym zmniejszył tę panią i zwiększył logo, wtedy ciężkobyłoby o takie skojarzenia
4 Projekt a ma źle rozplanowane elementy, w projekcie B od razu wiadomo o co chodzi i dostęp do najważniejszych elementów jest banalnie prosty.
5 Wolę tę panią z B.
JaRoPHP
1. W projekcie "A" być może kolor żółty jest zbyt jaskrawy, tak samo nie pasują za bardzo elementy graficzne w lewej dolnej części (Kwiatki? szlaczki?).
Jednak nie twierdzę, że projekt A jest młodzieżowy. Co prawda projekt B ma bardziej stonowane kolory, lecz kolorystyka w A też nie jest zła (poza wspomnianym żółtym kolorkiem),
2. Może nie zdecydowanie, ale tak... W obu projektach są panie z walizkami i kojarzy mi się to z przewozami wycieczkowymi...
3. Co do producentów walizek - nie, ale że strona agencji turystycznej, tak. Sytuację troszkę ratuje znaczek PKS (moim zdaniem lepszy w projekcie cool.gif.
4. Obydwa oceniam pozytywnie. Jednak osobiście wybrałbym projekt 2.
5. Projekt B - bardziej "poważny" i jakby czytelniejszy.
Ludvik
Ja to widzę trochę inaczej... Obra projekty ładnie wykonane od strony graficznej, ale w pierwszym nie podoba mi się trochę układ. 1/3 strony to pani z walizkami, tyle samo miejsca zajmuje banner rozkładu jazdy, menu jest duże, a miejsca na właściwą treść strony jest mało... Drugi projekt podobnie - wielki banner z rozkładem jazdy, za duże logo, ale więcej miejsca na inne treści... Podoba mi się formularz do szybkiego wyszukiwania połączeń. Użytkownik chce jak najszybciej odszukać dane, więc najlepiej poczuje się, gdy będzie mógł to zrobić z poziomu strony głównej. Ogólnie projekt B wygląda nudnawo w porównaniu z A, a nad układem strony można by popracować jeszcze... Podsumowując, bardzo ładnie, tylko wszystko jak dla mnie trochę za duże, miejsce można lepiej zagospodarować.

A co do pytań:
1. Odpowiedziałem...
2. Jeżeli to ma być jeden z autobusów, jakimi mam przyjemność czasem jeździć do domu, to nigdy bym go nie umieścił na stronie.
3. Trochę duże te walizki, ale nie zbijają za bardzo z tropu...
4. Odpowiedziałem...
5. J.w.

Powodzenia życzę... smile.gif
jasiek
Wiesz popełniasz zasadniczy błąd ... nie deliberuj co jest lepsze a co gorsze. Odbiorcy będzie się podobał toporek krzemienny to mu go daj bo płaci a jak sie bedziesz upierał to stracisz zmówienie. Wybacz ale to brutalna prawda nie liczy się to co Ty chcesz tylko wymogi odbiorcy jego gust jego poczucie smaku i znajomość rzeczy, Ty to tylko murzyn. Twój błąd polegał na nie uzgodnieniu wstepnej wersji i robota poszła się :x
siemakuba
Cytat(jasiek @ 22.05.2007, 01:08:06 ) *
Wiesz popełniasz zasadniczy błąd ... nie deliberuj co jest lepsze a co gorsze. Odbiorcy będzie się podobał toporek krzemienny to mu go daj bo płaci a jak sie bedziesz upierał to stracisz zmówienie. Wybacz ale to brutalna prawda nie liczy się to co Ty chcesz tylko wymogi odbiorcy jego gust jego poczucie smaku i znajomość rzeczy, Ty to tylko murzyn. Twój błąd polegał na nie uzgodnieniu wstepnej wersji i robota poszła się :x

Eee no, bez takich. Moje podejście do klienta == moja sprawa. Ja chcę zrobić tak, żeby klient miał dobrze, a nie tak, żeby bez względu na to jak ma był zadowolony. Gdybym opierał się na tym, co klient chce a nie co chcę mu dać byłbym już mistrzem zmywaka w London City bo wstydziłbym się powiedzieć "tak, to ja zrobiłem ten projekt".

@jasiek: dzięki za opinię, ale EOT.

pozdr.
Cezar708
1. Projekt A jest fajny nowoczesny i młodzieżowy. Aczkolwiek nie uważam, że jest nieodpowiedni jak na PKS.
2. Autobus nie musi być, w sumie w proj. B też nie widzę.
3. Szczerze mówiąc u mnie budzi to skojarzenia, że jest to firma sprzedająca wycieczki, ta pani jest jakby szczęśliwa z tego, że zaraz pojedzie na wymarzone wakacje. Nie zastanawiałem się czym tam pojedzie, a na stronie PKP powinienem.
4. Uważam, że obydwa nadają się do realizacji, w obu dodałbym część grafiki, która kojarzy się z PKS, nie musi to być autobus, może być kasa biletowa, dworzec z podanego miasta czy nawet jakaś wariacja z logo PKS.
5. Wizualnie bardziej podoba mi się projekt A, ma cieplejsze kolory i jest bardziej czytelny. W projekcie B natomiast jest zbyt duży miszmasz, zbyt dużo wolnej przestrzeni. Natomiast zaletą projektu B jest to, że jest wielki przycisk "Przejdź do rozkładu", który znajduje się stosunkowo wysoko. Myślę ze znaczna większość ludzi będzie wchodziło na tę stronę tylko po to, żeby obejrzeć rozkład, który w projekcie A trochę trudniej znaleźć (nie wyróżnia się "internetowy rozkład jazdy").

Na zakończenie gratuluję projektu.
SHiP
1. Jest nowoczesny ale to moim zdaniem atut, w końcu strony powinny wyglądać nowoczesnie
2. Nie, ale myslę ze autobus, tabliczba z rozkladami, przystanek lub cos tego typu szybciej naprowadza odwiedzającego na tematyke strony
3. Myślę ze nie. Ładna Pani to dobry pomysł winksmiley.jpg
4. A jest moim zdaniem duzo lepszy, przypomina troche lotto.pl ale moim zdaniem jest ok, projekt B ma lekko topografie zepsuta(za duze czcionki etc)
5. Zdecydowanie A
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.