Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Walidacja formularzy a JS/AJAX
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
Moli
Piszę teraz stronę, gdzie w rejestracji i edycji profilu użyłem AJAX'a do walidacji formularzy,ale nie wiem czy jest to dobrym pomysłem. Co Wy o tym sądzicie ?
Ludvik
JS używa się do wstępniej walidacji - żeby nie wysyłać danych do serwera, jeżeli z góry wiadomo, że są niepoprawne. Po stronie serwera jeszcze raz trzeba je zweryfikować, bo przecież każdy może JS wyłączyć... Podwójna walidacja jest najlepszym pomysłem, bo trochę odciąża serwer, a wciąż jest bezpieczna.

Poza tym, chyba znajdzie się lepszy dział dla tego tematu.
mike
Cytat(Moli @ 22.05.2007, 14:51:41 ) *
(...) użyłem AJAX'a do walidacji formularzy (...)
AJAX to połącznie dwóch technologii: JavaScript + dowolny język serwer-side (w tym przypadku PHP).
Co masz na myśli? Zwalidowałeś za pomocą JS, PHP czy JS i ponowanie w PHP?

Podejrzewam oczywiście że jets tak jak mówi ~Moli i ma rację w 100%
Walidacja tylko w JS to szkolny błąd, za który powinni karać zapinając w dyby tongue.gif

Przenoszę z Hydeparku na XML/AJAX
Moli
Głównie chodzi mi o to, czy jest to poprawne ? Robie to tak że za pomocą JS, wysyłam dane do pliku php, który je sprawdza i jeśli są poprawne to np. dodaje wpis do bazy. Ale gdy użytkownik ma wyłączone JS, to nie doda wpisu do bazy. Można oczywiście zrobić normalną walidacje w HTML+PHP, ale używając AJAX'a ułatwia się użytkownikowi dodanie wpisu. Co o tym sądzicie i jak rozwiązujecie to ?
kwiateusz
rozwiązujemy to tak że jeśli ma wyłaczony js to zapewnia się możliwość dodania wpisu, zwyczajnie waliduje sie tylko na serwerze. Ogólnie jest taka zasada żeby zapewniać jak największą funkcjonalność nawet z wyłączonym js.
Moli
Właśnie chcę tak zrobić, ale nie mam pomysłu na to.
ska
Cytat(kwiateusz @ 22.05.2007, 19:35:41 ) *
rozwiązujemy to tak że jeśli ma wyłaczony js to zapewnia się możliwość dodania wpisu, zwyczajnie waliduje sie tylko na serwerze. Ogólnie jest taka zasada żeby zapewniać jak największą funkcjonalność nawet z wyłączonym js.

nie zawsze, np. gdy robisz takie rozw. do panelu administracyjnego, to zawsze możesz poprosić o włączenie JS przed wejściem, w innym wypadku do widzenia...

jeśli jednak chodzi o interfejs 'gościa', to możliwość dodania wpisu bez JS powinna być zapewniona.. (choć z drugiej strony ok. 5% użytkowników internetu deklaruje wyłączone JS)
suda
Simon Willison napisał prostą klasę walidacyjną która może ci się przydać: http://simonwillison.net/2003/Jun/17/theHolyGrail/

A co do tego JS to nawet jeśli 5% userów ma wyłączone to i tak dobrze jest dać im możliwość dodawania wpisów winksmiley.jpg
nitro18
czy jestem za walidacją formularzy obsługiwane przez AJAX?

tak... bo ostatnio to mi się spodobało.... gostek wpisuje login i hasło, klika na Zaloguj... button wywołuje funkcję sprawdz() (Javascript!) która uruchamia Ajaxa a ten wysyła login i hasło to strony która zawiera już php... wiadomo, php loguje się na mysql i sprawdza czy login i hasło są prawdziwe... jeżeli nie wysyła komunikat przed formularzem logowania i nie zezwala na logowanie... jeżeli jest inaczej to za pomocą javascript następuje przekierowanie... proste...

i mnie się to podoba smile.gif
Moli
suda, nie potrzebuje żadnych klas do walidacji, ponieważ mam.
nitro18, ja właśnie też. Ale chce zadbać też o te 5%, które nie dodadzą wpisu bez JS. Ale znalazłem fajny pomysł, przy użyciu klasy AdvAJAX, sam pomysł dorwałem z przykładów które stworzył Anakin.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.