Moli
22.05.2007, 13:51:41
Piszę teraz stronę, gdzie w rejestracji i edycji profilu użyłem AJAX'a do walidacji formularzy,ale nie wiem czy jest to dobrym pomysłem. Co Wy o tym sądzicie ?
Ludvik
22.05.2007, 14:31:37
JS używa się do wstępniej walidacji - żeby nie wysyłać danych do serwera, jeżeli z góry wiadomo, że są niepoprawne. Po stronie serwera jeszcze raz trzeba je zweryfikować, bo przecież każdy może JS wyłączyć... Podwójna walidacja jest najlepszym pomysłem, bo trochę odciąża serwer, a wciąż jest bezpieczna.
Poza tym, chyba znajdzie się lepszy dział dla tego tematu.
mike
22.05.2007, 14:41:44
Cytat(Moli @ 22.05.2007, 14:51:41 )

(...) użyłem AJAX'a do walidacji formularzy (...)
AJAX to połącznie dwóch technologii: JavaScript + dowolny język serwer-side (w tym przypadku PHP).
Co masz na myśli? Zwalidowałeś za pomocą JS, PHP czy JS i ponowanie w PHP?
Podejrzewam oczywiście że jets tak jak mówi
~Moli i ma rację w 100%
Walidacja tylko w JS to szkolny błąd, za który powinni karać zapinając w dyby

Przenoszę z
Hydeparku na
XML/AJAX
Moli
22.05.2007, 17:33:46
Głównie chodzi mi o to, czy jest to poprawne ? Robie to tak że za pomocą JS, wysyłam dane do pliku php, który je sprawdza i jeśli są poprawne to np. dodaje wpis do bazy. Ale gdy użytkownik ma wyłączone JS, to nie doda wpisu do bazy. Można oczywiście zrobić normalną walidacje w HTML+PHP, ale używając AJAX'a ułatwia się użytkownikowi dodanie wpisu. Co o tym sądzicie i jak rozwiązujecie to ?
kwiateusz
22.05.2007, 18:35:41
rozwiązujemy to tak że jeśli ma wyłaczony js to zapewnia się możliwość dodania wpisu, zwyczajnie waliduje sie tylko na serwerze. Ogólnie jest taka zasada żeby zapewniać jak największą funkcjonalność nawet z wyłączonym js.
Moli
22.05.2007, 20:50:09
Właśnie chcę tak zrobić, ale nie mam pomysłu na to.
Cytat(kwiateusz @ 22.05.2007, 19:35:41 )

rozwiązujemy to tak że jeśli ma wyłaczony js to zapewnia się możliwość dodania wpisu, zwyczajnie waliduje sie tylko na serwerze. Ogólnie jest taka zasada żeby zapewniać jak największą funkcjonalność nawet z wyłączonym js.
nie zawsze, np. gdy robisz takie rozw. do panelu administracyjnego, to zawsze możesz poprosić o włączenie JS przed wejściem, w innym wypadku do widzenia...
jeśli jednak chodzi o interfejs 'gościa', to możliwość dodania wpisu bez JS powinna być zapewniona.. (choć z drugiej strony ok. 5% użytkowników internetu deklaruje wyłączone JS)
suda
23.05.2007, 10:03:56
Simon Willison napisał prostą klasę walidacyjną która może ci się przydać:
http://simonwillison.net/2003/Jun/17/theHolyGrail/A co do tego JS to nawet jeśli 5% userów ma wyłączone to i tak dobrze jest dać im możliwość dodawania wpisów
nitro18
23.05.2007, 11:04:31
czy jestem za walidacją formularzy obsługiwane przez AJAX?
tak... bo ostatnio to mi się spodobało.... gostek wpisuje login i hasło, klika na Zaloguj... button wywołuje funkcję sprawdz() (Javascript!) która uruchamia Ajaxa a ten wysyła login i hasło to strony która zawiera już php... wiadomo, php loguje się na mysql i sprawdza czy login i hasło są prawdziwe... jeżeli nie wysyła komunikat przed formularzem logowania i nie zezwala na logowanie... jeżeli jest inaczej to za pomocą javascript następuje przekierowanie... proste...
i mnie się to podoba
Moli
23.05.2007, 14:56:00
suda, nie potrzebuje żadnych klas do walidacji, ponieważ mam.
nitro18, ja właśnie też. Ale chce zadbać też o te 5%, które nie dodadzą wpisu bez JS. Ale znalazłem fajny pomysł, przy użyciu klasy AdvAJAX, sam pomysł dorwałem z przykładów które stworzył Anakin.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.