Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak wyciągnąć dane z tabeli podzielone na tygodnie
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
mroczek
Witam

Mam pewien problem: mam tabele w której znajdują sie takie kolumny jak: data, wartosc1, wartosc2, itd.
Rekordow jest dosyc duzo i kazdy ma przypisana date, musze je wyciagnac w php i poszczegolne wartosci zsumowac tygodniami i nie mam zielonego pojecia jak sie za to zabrac :/ Probowalem juz wyciagac pierwsza date, dodawac do niej 7 dni i jakos zakresami to zrobic ale nic nie wychodzi. Format daty jest typu:
  1. date("j-m-Y",mktime(0,0,0,date("m"),date("j"),date("Y")))

Czy ktos wie jak to mozna zrobic?
Sedziwoj
Może użyj WEEK() i GROUP BY oraz funkcji agregującej SUM()
Właściwie takie statystyki powinny być generowane raz na jakiś czas [tu dodawane co tydzień?] (tak chociaż dużo mi kolegów mówi, a oni trochę więcej uczyli się o bazach)
mroczek
tu chodzi o to, zeby uzytkownik widzial wszystkie wartosci z kolumn zsumowane tygodniami, musze to jakos wyswietlic w tabelach, jak juz uda mi sie ulozyc zapytanie to chyba jakos sobie poradze. Na razie jestem w kropce...
msikora
Jeśli PHP służy do wyciągnięcia danych z bazy danych MySQL, proponuję skorzystać z funkcji WEEKOFYEAR('data') (działa od wersji 4.1.1 MySQL). Funkcja zwraca numer tygodnia w którym mieści się data. Podkreślam, że jest to funkcja bazy danych, a nie języka PHP.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.