Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Userzy online
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ajtuj
Witam,

W skrypcie musze sobie sprawdzic ile osob jest online. Skrypt dziala na sesjach, nie ma zadnego logowania. Prosilbym o bardzo ogolne propozycje rozwiazania problemu.

===========
pozdrawiam,
Artur Gorski
hyper
Zbyt dokładnie tego nie zrobisz, ale ogólnie musisz mieć jakąś listę z
sesjami i czasem ostatniej akcji (załadowania strony itd.). Wtedy załóżmy liczysz ile osób zrobiło coś w ostatnich kilku minutach i masz mniej więcej
liczbe osób online.
mqmin
w serwisie ygreg`a znajdziesz taki skrypt ... no może nie identyczny... bo tylko w przybliżeniu pokazuje uonline... sad.gif

http://ygreg.and.pl/php/skrypty/uonline/uonline.zip
Piotrek
pewno ten uonline działa tak samo ale ja coś nie mogę go ściągnąć.

Kod
$lokalizacja = $_SERVER["REQUEST_URI"];

$ip = $_SERVER["REMOTE_ADDR"];

$czas = time();

$nieakt = time()-50;

mysql_query("DELETE FROM sesje WHERE czas < $nieakt");

if ( mysql_num_rows(mysql_query("SELECT ip FROM sesje WHERE ip='$ip'")) > 0) {

mysql_query("update sesje SET czas='$czas', lokalizacja='$lokalizacja' where ip='$ip'");

} else {

mysql_query("insert into sesje (czas, ip, lokalizacja) VALUES ('$czas', '$ip', '$lokalizacja')");

}

$online = mysql_num_rows(mysql_query("SELECT * from sesje"));

echo "gości online: <b>$online</b><br><br>";

Powinno zadziałać - tylko jeszcze przyda ci się bazka smile.gif

A jeszcze... w akcji możesz zobaczyć na www.manga.w.krakowie.pl - można to jeszcze rozbudowywać i zapisywać kolejność lokalizacji żeby wiedzieć i czasu i zrobić jakiś proste śledzenie jak ludziska poruszają się po twoim serwisie... mi wystarcza ww wersji

powodzenia
Piotrek
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.