Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Łączenie z bazą nie tylko poprzez localhost
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
kacperix
Witam.

Już od kilku dni próbuję znaleźć rozwiązanie mojego problemu, szukam tu i tam i nic nie mogę wyszukać.

Otóż mam własny serwer, jest na nim postawiony Apache2, MySQL, PHP4 + PHP5. Pod niego jest podpięta domena z no-ip.org.

Standardowo, gdy chcemy się połączyć z PHP do serwera MySQL to jako adres podajemy localhost. Ja jednak nie chcę używać localhost, ale np. mojserwer.no-ip.org. Lecz gdy w skryptach PHP ustawię aby nawiązywał połączenie z mojserwer.no-ip.org to on tego nie robi. Wcześniej przed instalacją systemu (niedawno testowałem kilka innych różnych systemów UNIX'owych), na Ubuntu jakoś to zrobiłem, lecz nie pamiętam jak, teraz mam Debiana (ale to praktycznie to samo co Ubuntu). Próbowałem bawić się z plikiem /etc/hosts ale to też nie pomogło, może mam go źle skonfigurowanego.

Kod
127.0.0.1     localhost     mojserwer.no-ip.org

Proszę o pomoc, z góry dziękuję.
toolmaniak
A jaka masz konfigurację w my.cnf?

[mysqld]
#
# * Basic Settings
#
user = mysql
pid-file = /var/run/mysqld/mysqld.pid
socket = /var/run/mysqld/mysqld.sock
port = 3306
basedir = /usr
datadir = /var/lib/mysql
tmpdir = /tmp
language = /usr/share/mysql/english
skip-external-locking
#
# Instead of skip-networking the default is now to listen only on
# localhost which is more compatible and is not less secure.
#bind-address = 127.0.0.1
#bind-address = 10.48.12.111

Ostatnie dwie linijki dotyczą wyłaczenia opcji skip-networking co powinno poskutkować możliwością łączenia się z serwerem mysql przez inne IP lub nazwy domenowe niż tylko pętla zwrotna 127.0.0.1.
kacperix
Oto fragment pliku my.cnf

Kod
#
# * Basic Settings
#
user            = mysql
pid-file        = /var/run/mysqld/mysqld.pid
socket          = /var/run/mysqld/mysqld.sock
port            = 3306
basedir         = /usr
datadir         = /var/lib/mysql
tmpdir          = /tmp
language        = /usr/share/mysql/english
skip-external-locking
#
# Instead of skip-networking you can listen only on
# localhost which is more compatible and is not less secure.
# bind-address          = 127.0.0.1
skip-networking
#

Czyli oznacza to, że powinienem odhashować bind-address? Czy należy jeszcze zmienić adres na mojserwer.no-ip.org?

Próbowałem zmienić na mojserwer.no-ip.org oraz na localhost ale to nic nie pomagało.

A jak powinien wyglądać poprawnie plik /etc/hosts ? Czy tak jak jest wyżej to dobrze?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.