Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z odpaleniem rozszerzenia mysql dla php
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
__note
Wiem, że prawie na pewno problem tkwi gdzieś u mnie i raczej nie jesteście w stanie mi pomóc, ale pytam z nadzieją, że moze ktoś miał podobny problem. Otóz niedawno zainstalowałem sobie apache (najnowszy z wersji 1), php i mysql. Wszystko było ok, działał php+mysql na apache. Później zabrałem się za testowanie/naukę kilku extensionów php (tak więc troche w php.ini robiłem) i nie korzytsałem parę dni z mysqla w php. Wczoraj przy okazji jakieś roboty odpalam phpMyAdmina i wyskoczyło: "nie udało się załadować modułu mysql,<br />proszę sprawdzić konfigurację PHP". Sprawdzam własnym skryptem i wyskakuje "Call to undefined function mysql_connect()". Sprawdzam php.ini , rozszerzenia ustawione dobrze. Sam mysql z konsoli dziala normalnie, php_mysql.dll jest tam gdzie ma być, o co chodzi (dodam, że inne extensiony dzialają, w phpinfo() nie wyświetla się osobna sekcja dla mysql)?
Kicok
W phpinfo będziesz miał na górze pole: "Configuration File (php.ini) Path". Sprawdź, czy w tym pliku masz włączony moduł MySQL. Jeśli nie, to usuń średnik.

Zrestartuj serwer i sprawdź, czy błąd się nadal pojawia. Możliwe także, że PHP nie widzi pliku libmysql.dll, więc skopiuj go sobie najlepiej do WINDOWS/system32/
__note
Niestety, mysql jest włączony w php.ini (prawidłowym), libmysql.dll jest w system32 i nie działa;/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.