Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: osobne tabele czy wszystko razem ?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
slepiec
to chyba nie zależy do rodzaju bazy.
tworząc coś_jak_grę w php(coś_jak_strategie) mamy załóżmy 100 miast, każde z tych miast może jednocześnie budować ileś budynków (max 10)
chodzi o sprawę wydajności, co lepsze :
jedna tabela trzymająca dane o wszystkich budowanych budynkach ze wszystkich miast czy dla każdego miasta osobna ?

potem może te liczby się zwiększą ....
Mordoran
Zrób wstepny projekt bazy danych potem przejdz z normalizacja do 3 postaci normalnej (3NF).
I bedziesz mial pewnosc ze nie masz redundancji danych w bazie.
slepiec
dobra, może ja nie zaskoczyłem. Wstępny projekt jest :
tabela miasta : IDmiasta | nazwa | .....
tabela budynki : IDbudynku | nazwa | ..... | czas_budowy
tabela budowane : IDmiasta | IDbudynku | .... | koniec_budowy
klucze podstawowe w wszystkich trzech IDmiasta i IDbudynku;

ale mi chodziło o to czy tabelę budowane nie rozłożyć na kilka (z czasem kilkaset) tabel dla każdego Miasta.

Dobra uznałem że i tak będę trzymał w jednej tabeli, raczej w każdym Mieście nie będzie budowanych 100 budynków tylko kilka, więc rozkładanie tego nie miało by sensu.
Mordoran
Poczytaj o Normalizacji Baz Danych.
Bo bez tego daleko nie zajdziesz. Wiem ze to troche nudnej teorii ale potem przydaje sie w praktyce i naprawde ulatwia zycie.
Wiec zachecam do lektury jakiegos poradnika znalezionego na www.google.pl
qqrq
Ja bym zrobił 2 tabele - miasta i budynki. W tabelce budynków dałbym jakieś pole, które sprawdza, czy budynek już jest, czy jeszcze się buduję (status) i tyle. Chyba, że potrzebujesz jakichś innych rozwiązań...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.