Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL i Visual C#]
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
uli
Witam!

Pytanie najprawdopodobniej z gatunku 'lamerskich'.

Ściągnąłem MySQLDriverCS (free) i mam problem:

Podpinam dll'a jako 'existing item' i chciałbym się do niego odwołać. W jaki sposób to zrobić??
Lub jak użyć zestawu z dll'a do obsługi MySQL w Visual c# ?

Przepraszam, za pytanie, bo podejrzewam że rozwiązanie jest prostsze niż przypuszczam smile.gif

Pozdrawiam.
Ulek

PS. [DllImport] nie działa :/ (co jak na moje jest jak najbardziej ok, bo przecież dll jest już w projekcie). Chyba że nie użyłem któregoś z 'using system...'. Jeśli tak, to którego użyć ?
PS2. using MySQLDriverCS również nie działa.
defrag
Samo wrzucenie dllki do proejktu nie wystarczy smile.gif
Ja uzywalem driverow mysql .net connector dostepnych ze strone mysql.com. Dzialaly calkiem okej.
Potem zeby dodac dll musisz wziasc Project/add reference i znalezc bibilioteke ktora cie interesuje.
uli
Probowałem Connectora - sęk w tym, że każdy klient chyba powinien mieć go zainstalowanego.

Popraw mnie, jeśli się mylę, bo wolałbym używać Connectora.

Z góry dzięki,
Uli

//EDIT:

Udało się smile.gif Prblem rozwiązany! Dziękuję defrag za prawidłowe ukierunkowanie smile.gif Bardzo pomogło!

//EDIT2:
Jeszcze tylko jedno pytanie, które jak podejrzewam, jest pytaniem do ludzi nie tylko znających MySQLDrivers, ale również .NET Connector.
Jak ustawić default charset?

Z poziomu PHP'a zawsze dawałem:
sql = "chaset names='LATIN2'";

A w c# ?
defrag
Przyznam ze nie pamietam jak sie ustawialo charset:) Ale jakbys wykonal kwerende set names latin2, to chyba efekt bylby taki sam jak w phpie. Pamietaj tylko ze w visual studio wszystko domyslnie kodowane jest w utf, wiec lepiej by bylo jakbys w bazie tez mial typy utf a nie latin.
Pozdro
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.