Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z hasłami w bazie danych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Kojak
Nie bardzo chyba tytuł pasuje, ale nie wiedziałem jak to napisać. Tak więc opiszę wam mój problem.

Miałem swoją stronkę na serwerze ys.pl i postanowiłem ją przenieść na inny serwer (az.pl). Na starym serwerze wszystko było dobrze a tu się coś pokopało. Kawałek skryptu do rejestracji userów wygląda następująco:

1. <?php
  2. $query = "INSERT INTO dsj_jumpers (nick, mail, haslo) VALUES ('" . $nick . "', '" . $mail . "', password('" . $haslo . "'))";
  3. $result = mysql_query($query);
  4. ?>

Aby zalogować się jest oczywiście formularz, gdzie podaje się nick i hasło (odpowiednio w polach 'nick' i 'haslo'). I funkcja sprawdzająca czy podano dobry login i hasło ma następującą postać (gdy może się zalogować zwraca true):

1. <?php
  2. function Loguj($nazwa_uz, $haslo)
  3. {
  4. $query = "SELECT * FROM dsj_jumpers WHERE nick = '" . $nazwa_uz . "' AND haslo = password('" . $haslo . "')";
  5.  
  6. $result = mysql_query($query);
  7.  
  8. if (!$result) return false;
  9.  
  10. if (mysql_num_rows($result)>0) return true;
  11. else return false; 
  12. }
  13. ?>

No i gdy wywołam funkcję loguj($_POST['nick'], $_POST['haslo']) to gdy i tak podam dobre dane, zwraca false sad.gif może coś poradzicie. Z góry dzięki smile.gif
b_chmura
upewnij się czy dobrze połączyłeś się z bazą danych i czy wybrałeś poprawną tabelę.

ewentualnie spróbuj tak:

1. <?php
  2. function Loguj($nazwa_uz, $haslo)
  3. {
  4. $zapytanie = mysql_query("SELECT * FROM `dsj_jumpers` WHERE `nick` = '$nazwa_uz' AND `haslo` = password('$haslo')");
  5. $return = (mysql_num_rows($zapytanie) > 0)true: false;
  6.  
  7. return $return; 
  8. }
  9. ?>
Kojak
Połączenie z bazą jest dobre... to co mi się wydaje że to coś z bazą jest :/

Nadałem na sztywno userowi hasło bezpośrednio w bazie poleceniem:

1. UPDATE dsj_jumpers SET haslo = PASSWORD('abcdef') WHERE nick = 'Kojak';

A później gdy chcę w bazie wyszukać rekord na podstawie hasła to zwraca mi pusty wynik. A składnia sql do wyszukania ma postać:

1. SELECT * FROM `dsj_jumpers` WHERE `nick` = 'Kojak' AND `haslo` = password('abcdef');

I co o tym myślicie?
pafka
a jakie wersje MySQL sa na tych 2 serwerach ? o ile sie nie myle to od wersji 4.1 zmienilo sie dzialanie funkcji password()
Kojak
Na starym serwerze: 4.0.21, a na nowym 5.0.27. To więc w tym tkwi diabeł... i co mam z tym zrobić?
pafka
Dokumentacja

poszukaj info o funkcji OLD_PASSWORD
Kojak
Dzięki pafka, jesteś przeziomek smile.gif działa... tak właśnie myślałem że coś nie tak musi być z wersjami mysql, ale spoko że nakierowałeś. Wielkie dzięki i respect smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.