Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: System newsów z możliwością komentowania!
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
yono
Witam biggrin.gif
Tworzę pewnien serwis i mam problem związany z systemem newsów. Potrafię zrobić taki system ale schody dla mnie zaczynają się jak próbuję dodać możliwość komentowania do tego systemu. Jeśli ktoś zna jakąś ogólną budowę takiego systemu, pseudokody i fragmenty kodów to proszę o pomoc! Z góry dziękuję. :idea: :?: :!:

P.S. - to forum jest dziełem sztuki! tongue.gif
michaloo
skoro potrafisz zrobic system samych news'ow to nie powinienes miec trudnosci z komentarzami.
Zrob tabele 'komentarze' z polami id, id_news, data, tresc, autor, email (czy co tam jeszcze chcesz).
Nie wiem jak masz zrobiony sam system news'ow wiec trudno mi jest sie do niego dostosowac. Ale jak pisalem wczesniej to nic trudnego smile.gif
yono
Chodzi mi o system oparty na plikach tekstowych?? Możliwe jest to?? Jak nie to poprubuje z MySQLem.
michaloo
a pliki tekstowe....ja tego nie uzywam i nie umiem, ale radze zebys skorzystal (oczywiscie jezeli masz takie mozliwosci) z baz danych, sa bardziej wygodne, wydajniejsze i daja wiecej mozliwosci niz pliki tekstowe. Jezeli jednak zostaniesz przy plikach txt to ci niestety nie pomoge.
yono
Wiesz korzstam niby z free.komrel.net i oni tam udostępniają SQL monitor na stronie www. Lez gdy kiedykolwiek próbuję wpisać tam polecenie to wyskakuje bład. Czy są jakies inne metody pisanie tabel np w stronie php lub za pośrednictwem jakiegoś monitora. A może wiesz co jest grane z komrelem?
michaloo
moj znajomy nie mial zbyt przyjemnych doswiadczen z komrelem. Co do obslugi bazy danych to jest phpmyadmin ale tworzyc tabele mozna rozwniez w php (tak jak mozna dodawac rekordy i je wyciagac). Przeczytaj jakis kurs webhelp czy cos takiego
yono
Dziekuje za rady myślę, że będe posuwał się w sobrym kierunku!
yono
Oczywiście jeśli ktos ma sowje uwagi nie pisze:)
Seth
@yono Nie wysylaj tych samych tematow na rozne fora bo za to grozi ban na forum.
yono
Jeśli już stosuje MySQL to jak po kliknięciu komentarze mam się odwołac do tabeli KOMENTARZE w MySQL?? Pytanie głownie do mojego korespondenta:)
michaloo
[php:1:8f6b761062]<?php

//GETem przesylasz id newsa do ktorego to maja byc komentarze
//jezeli chcesz wyswietlic wszystkie komentarze do danego newsa usun
//LIMIT 30
$zapytanie = ("SELECT id, data, tresc, autor, email FROM komentarze WHERE id_news = $_GET['id_news'] LIMIT 30");
$dzialaj = mysql_query($zapytanie);
while ($wynik = mysql_fetch_row($dzialaj))
{
echo "$wynik[0],$wynik[1],$wynik[2],$wynik[3],$wynik[4]";
}

?>[/php:1:8f6b761062]

dodanie komentarza bedzie wygladac wiec tak :

[php:1:8f6b761062]<?php
$zapytanie = ("INSERT INTO komentarze (id_news , data , tresc , autor , email ) VALUES ( $id_news , $data , $tresc , $autor , $email )");
// te zmnienne pochodza z POSTa

?>[/php:1:8f6b761062]

chyba wszystko jasne?
pisalem to na szybko, wyciagajac te kawalki z jednego skryptu i do tego zawsze mialem problemy z zapytaniami do bazy danych a jeszcze tego rozdzialu w ksiazce nie przeczytalem smile.gif [/sql]
yono
Thanks Michaloo;)
yono
Pokaz jeszcz jakis kod strony news.php w ktorym bedzie odsylacz do strony koemntarcze
yono
Michaloo pokaz mi taki caly skrpyt jakbys mogl (dodaj newsa, news.php, dodajkom.php, komentrzae.php):)PLIS
michaloo
kod ktory tu przedstawie bedzie dzialal tak:
news.php wytswietla tytuly newsow, lub jak bedzie jakis konkretny wybrany to caly ten konkretny news razem z jego komentarzami i od razu z formularzem do dodania kolejnego, mam taki nawyk robienia wszytskiego razem w jednym pliku [dodane] a jednak bedzie na dwoch plikach:) [/dodane]
[php:1:54b0ac08d1]<?php
if(!isset($_GET['id_news']))
{
$zapytanie = ("SELECT id, tytul, data, autor FROM news LIMIT 30");
{
echo "<a href=news.php?id_news=$wynik[0]>$wynik[1]</a>,$wynik[2],$wynik[3]";
}
}else
{
$zapytanie = ("SELECT id, tytul, data, tresc, autor, email FROM news WHERE id = $id_news");
$wynik = mysql_fetch_row($dzialaj)
echo "$wynik";

$zapytanie = ("SELECT id, tresc, data, autor, email FROM komentarze WHERE id_news = $id_news");
$wynik = mysql_fetch_row($dzialaj)
{
echo "$wynik";
}
//tutaj wstaw formularz do dodawania komentarzy z polem hidden o wartosci $id_news
}
?>[/php:1:54b0ac08d1]

plik komentarz czy dodaj_komentarz masz powyzej w moim poscie (dodawanie komentarza)
yono
wielkie dzieki michaloo
yono
Masz własny serwer czy korszystasz z jakoegośquestionmark.gif Bo zastanawiam się czy sobie nie założyć bo mam stary komputer P200, 64RAM - na mały serwer to wsam raz;)
michaloo
mam konto na serwerze brata, ktory ma firme internetowa wiec nie narzekam smile.gif
A co do Twojego to się będzie tylko nadawał na testy (a nawet tego nie jestem pewien)
troche zeszlismy z tematu i mam nadzieje ze to co napisalem bedzie dzialac.

Ciesze sie ze moglem wreszcie komus pomoc - mile uczucie smile.gif
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.