Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ograniczanie zużycia transferu strony, obciążenia serwera
Forum PHP.pl > Forum > PHP
gkm86
Witam,
Otóż mam stronę która ma około 700 000 wyświetleń... Czasem więcej, czasem mniej... Częściej więcej winksmiley.jpg
W każdym razie problemem tej strony jest wysoki transfer. W tym miesiącu udało go się nam zbić do poziomu 90GB (miesięczny). Dodatkowo nasz marny hostingodawca (superhost.pl) blokuje nam ciągle konto, zapierając się, że nadmiernie obciąża serwer.
Strona oparta jest o Smarty z włączonym kilkugodzinnym cache. W zasadzie niekorzystamy z trzymania jakichkolwiek danych w plikach i pobierania ich każdorazowo - wyręczamy się cache wbudowanym w smarty, jednoczesnie ograniczając znacznie ilosc zapytan do mysql. Jednak niewiele to zmieniło...

Część strony została oparta o AJAX, aby zminimalizować ilość przeładowań strony, przy okazji podniosła się wygoda użytkownia. Przenieśliśmy wszystkie zdjęcia z wiadomości na drugie konto, tak by odciążyć obecnie wykorzystywane konto hostingowe rozdzielając zużycie transferu na dwa konta - według statystyk zdjęcia zużywały 70% transferu.

Wiem, że zużycie transferu i obciązenie serwera to dwie różne sprawy, ale w tym przypadku idą one nieco w parze. Gdzieś kiedyś się natknąłem na wzmiankę, że duża ilość plików w jednym folderze mocno obciąża serwer. W naszym przypadku tak jest ze zdjęciami, które gromadzę w jednym folderze wraz z miniaturkami. Zdjęć tych są tysiące + drugie tyle miniaturek. Jednak zastanawia mnie czy gdybyśmy zmienili sytuację rozmieszczając miniaturki w odrębnych folderach według schematu: 1 news = jeden folder na zdjęcia i miniaturki (zwykle 3 do 6 zdjęć w jednej wiadomości)

To czy by zmieniło to znacznie sprawę? Czy wogole ma to jakieś znaczenie?

Są tu z pewnością osoby zajmujące się dużymi serwisami, którzy mają podobną zagwostkę. Wymieńmy się doświadczeniami, spostrzeżeniami, uwagami.
nrm
1. gzip
2. expires

pomaga.
gkm86
gzip i expires na poziomie .htaccess stosuje juz jakis czas... jednak to zbyt mało
em1X
Dostosuj stronę do xhtml 1.1 strict. Zero opisowego htmla, sam css.

Poza tym czy hostingowiec nie udostępnił Ci statystyk? Zawsze była tam jakaś rubryka jakie pliki powodują najcięższe obciążenie. Skoro są to zdjęcia to chyba za dużo zrobić nie możesz.
gkm86
Z tych serwerowych to mam tylko AWStats, a obciążenia one nie obejmują... Ze zdjęciami to można powiedziec problem rozwiązany - zamieszczamy je na drugim koncie przeznaczonym tylko wlasnie na zdjecia i nic wiecej...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.