Otóż mam stronę która ma około 700 000 wyświetleń... Czasem więcej, czasem mniej... Częściej więcej

W każdym razie problemem tej strony jest wysoki transfer. W tym miesiącu udało go się nam zbić do poziomu 90GB (miesięczny). Dodatkowo nasz marny hostingodawca (superhost.pl) blokuje nam ciągle konto, zapierając się, że nadmiernie obciąża serwer.
Strona oparta jest o Smarty z włączonym kilkugodzinnym cache. W zasadzie niekorzystamy z trzymania jakichkolwiek danych w plikach i pobierania ich każdorazowo - wyręczamy się cache wbudowanym w smarty, jednoczesnie ograniczając znacznie ilosc zapytan do mysql. Jednak niewiele to zmieniło...
Część strony została oparta o AJAX, aby zminimalizować ilość przeładowań strony, przy okazji podniosła się wygoda użytkownia. Przenieśliśmy wszystkie zdjęcia z wiadomości na drugie konto, tak by odciążyć obecnie wykorzystywane konto hostingowe rozdzielając zużycie transferu na dwa konta - według statystyk zdjęcia zużywały 70% transferu.
Wiem, że zużycie transferu i obciązenie serwera to dwie różne sprawy, ale w tym przypadku idą one nieco w parze. Gdzieś kiedyś się natknąłem na wzmiankę, że duża ilość plików w jednym folderze mocno obciąża serwer. W naszym przypadku tak jest ze zdjęciami, które gromadzę w jednym folderze wraz z miniaturkami. Zdjęć tych są tysiące + drugie tyle miniaturek. Jednak zastanawia mnie czy gdybyśmy zmienili sytuację rozmieszczając miniaturki w odrębnych folderach według schematu: 1 news = jeden folder na zdjęcia i miniaturki (zwykle 3 do 6 zdjęć w jednej wiadomości)
To czy by zmieniło to znacznie sprawę? Czy wogole ma to jakieś znaczenie?
Są tu z pewnością osoby zajmujące się dużymi serwisami, którzy mają podobną zagwostkę. Wymieńmy się doświadczeniami, spostrzeżeniami, uwagami.