Kamils2
8.10.2007, 08:09:18
Witam!
Zainstalowalem sobie linuxa (kubuntu) i potrzebuje zainstalowac na nim php itd
zrobilem wszystko co pisalo na stronie
http://www.e-comp.org/topics22/linux-ubunt...stera-vt925.htmoprocz ustawienia hasla do phpmyadmin (nie wiem czemu ale nie chce wykonac tego polecenia)
jednak z tego co sie orientuje po zainstalowaniu tych pakietow trzeba je jeszcze skonfigurowac czy ktos moze mi powiedziec/napisac jak to zrobic?
Pozdrawiam Kamil
athabus
8.10.2007, 15:03:42
Po instalacji nie trzeba na (K)ubuntu niczego konfigurować... działa od razu. Wystarczy wrzucić pliki php do katalogu głównego serwera /var/www
U ciebie może być jednak problem bo zainstalowałeś sobie php4 i php5 co potencjalnie może powodować pewne problemy.
I przede wszystkim napisz jaki masz problem... Nie wiesz gdzie przechowywać pliki, coś ci nie działa konkretnie (oprócz tego hasła), nie wiesz jak uruchomić skrypt itd?
Tu masz linki z procedurą krok po kroku
http://bne.i-rpg.net/?p=5
Kamils2
8.10.2007, 16:12:33
ja zainstalowalem jedynie php5 (krok z php4 nie wykonalem)
i problem w tym ze nie moge zmienic hasla do mysql phpmyadmina ;/ a bez niego nic zrobic nie moge
reszte to wiem ze pliki strony wrzucam do /var/www/
athabus
8.10.2007, 16:25:59
Z tego co pamiętam (ale mogę się mylić ) baza nie ma hasła na początku i logujesz się jako user: root bez podawania hasła. Z phpmyadmina korzystam rzadko, ale wydaj mi się, że logujesz się do niego takimi samymi ustawieniami jak do bazy czyli root bez podawania hasła.
Kamils2
8.10.2007, 18:18:27
no wlasnie nie pisze ze uzywa hasla ;/
wiesz moze jaka komenda w terminalu moge zmienic haslo
albo
mozesz mi powiedziec jak edytowac pliki .php bo haslo do roota jest ustawiane w pliku .php w phpmyadmin/config/config.ini.php ;] to jeszcze pamietam chociaz nie zajmowalem sie PHP od czerwca ;]
matlas
10.10.2007, 00:11:30
zmiana hasla , jesli jeszcze nie ustawione: mysqladmin -u root password 'nowe_haslo' a potem do bazy logujesz sie: mysql -u root -p
Kamils2
12.10.2007, 13:19:11
mysqladmin: connect to server at 'localhost' failed
error: 'Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: NO)'
taki komunikat mi zwraca jak probuje haslo zmienic a jak sie loguje przez przegladarke do phpmyadmina
podaje login root a haslo puste bo nie uzywa (przynajmnije tak pisze) to mam komunikat
#1045 - Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: NO)
i juz nie wiem co z tym robic ....
athabus
12.10.2007, 13:34:18
Wcześniej ustawiłeś sobie hasło do bazy - pewnie wykonałeś takie polecenie jak podał matlas, ale ono zadziała TYLKO jeśli baza nie miała wcześniej hasła.
Ty na bank masz już ustawione hasło i musisz je teraz zmienić - jak to zrobić:
odpowiedźNigdy jeszcze nie zdarzyło mi się zapomnieć hasła do mojej bazy, ale pierwszy link chyba powinien rozwiązać twój problem.
Kamils2
12.10.2007, 19:43:52
hmm dziwne ... udalo mi sie zalogowac na moje (przypuszczalne haslo) w terminalu (konsoli) na konto roota w mysql admin jednak te same dane podawane w przegladarce podczas logowania do phpmyadmin nie dzialaja ;/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.