Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [linux][php/sql]Instalacja
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Kamils2
Witam!
Zainstalowalem sobie linuxa (kubuntu) i potrzebuje zainstalowac na nim php itd
zrobilem wszystko co pisalo na stronie
http://www.e-comp.org/topics22/linux-ubunt...stera-vt925.htm
oprocz ustawienia hasla do phpmyadmin (nie wiem czemu ale nie chce wykonac tego polecenia)
jednak z tego co sie orientuje po zainstalowaniu tych pakietow trzeba je jeszcze skonfigurowac czy ktos moze mi powiedziec/napisac jak to zrobic?

Pozdrawiam Kamil
athabus
Po instalacji nie trzeba na (K)ubuntu niczego konfigurować... działa od razu. Wystarczy wrzucić pliki php do katalogu głównego serwera /var/www
U ciebie może być jednak problem bo zainstalowałeś sobie php4 i php5 co potencjalnie może powodować pewne problemy.

I przede wszystkim napisz jaki masz problem... Nie wiesz gdzie przechowywać pliki, coś ci nie działa konkretnie (oprócz tego hasła), nie wiesz jak uruchomić skrypt itd?

Tu masz linki z procedurą krok po kroku
http://bne.i-rpg.net/?p=5
Kamils2
ja zainstalowalem jedynie php5 (krok z php4 nie wykonalem)
i problem w tym ze nie moge zmienic hasla do mysql phpmyadmina ;/ a bez niego nic zrobic nie moge

reszte to wiem ze pliki strony wrzucam do /var/www/
athabus
Z tego co pamiętam (ale mogę się mylić ) baza nie ma hasła na początku i logujesz się jako user: root bez podawania hasła. Z phpmyadmina korzystam rzadko, ale wydaj mi się, że logujesz się do niego takimi samymi ustawieniami jak do bazy czyli root bez podawania hasła.
Kamils2
no wlasnie nie pisze ze uzywa hasla ;/
wiesz moze jaka komenda w terminalu moge zmienic haslo
albo
mozesz mi powiedziec jak edytowac pliki .php bo haslo do roota jest ustawiane w pliku .php w phpmyadmin/config/config.ini.php ;] to jeszcze pamietam chociaz nie zajmowalem sie PHP od czerwca ;]
matlas
zmiana hasla , jesli jeszcze nie ustawione: mysqladmin -u root password 'nowe_haslo' a potem do bazy logujesz sie: mysql -u root -p
Kamils2
mysqladmin: connect to server at 'localhost' failed
error: 'Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: NO)'

taki komunikat mi zwraca jak probuje haslo zmienic a jak sie loguje przez przegladarke do phpmyadmina
podaje login root a haslo puste bo nie uzywa (przynajmnije tak pisze) to mam komunikat

#1045 - Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: NO)

i juz nie wiem co z tym robic ....
athabus
Wcześniej ustawiłeś sobie hasło do bazy - pewnie wykonałeś takie polecenie jak podał matlas, ale ono zadziała TYLKO jeśli baza nie miała wcześniej hasła.

Ty na bank masz już ustawione hasło i musisz je teraz zmienić - jak to zrobić:odpowiedź

Nigdy jeszcze nie zdarzyło mi się zapomnieć hasła do mojej bazy, ale pierwszy link chyba powinien rozwiązać twój problem.
Kamils2
hmm dziwne ... udalo mi sie zalogowac na moje (przypuszczalne haslo) w terminalu (konsoli) na konto roota w mysql admin jednak te same dane podawane w przegladarce podczas logowania do phpmyadmin nie dzialaja ;/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.