Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: odliczanie czasu - php?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
goggog
Utworzylem system wPHP i chcialbym, aby dalo sie z niego korzystac przez maksymalnie np 20 minut...
Jak i w czym to zaimplementowac, aby po przechodzeniu pomiedzy stronami czas odliczal sie w sposob ciagly? Prosze o odpowiedz najlepiej na mojego maila w_nowak1@o2.pl , poniewaz, mam utrudniony dostep do netu.

Z gory dziekuje za kazda pomoc i obiecuje sie odwdzieczyc smile.gif
mertog
Poczytaj o sesjach i o session.gc_maxlifetime.

Pozdrawiam
Michu
Jeśli korzystasz z bazy danych, to możesz zastosować zwykłą funkcję time() i zapisać wynik w bazie danych. Gdy różnica między czasem w bazie danych a czasem sprawdzonym przy odświerzeniu przekroczy 1200 sekund odetnij dostęp do pliku. To jest chyba najprostsze rozwiązanie.
goggog
Czy moge poprosic o kawalek jakiegos kodu/skryptu - przykladowego, bo nie mam pomyslu na implementacje tego. Php zaczalem zabawe niedawno.

Dziekuje
mertog
Maksymalny czas trwania sesji mozesz ustawic w pliku php.ini w linijce:
session.gc_maxlifetime =

lub tez w samym skrypcie za pomoca funkcji ini_set():

Kod
<?php
//........
ini_set("session.gc_maxlifetime","3600");
session_start();
//.......
?>
goggog
chodzilo mi raczej o odliczanie ciagle czasu, zeby to bylo widac na stronie ile zostalo do konca, a po skonczonym odliczaniu, zeby przekierowal na strone (podsumowujaca).
Prosze o pomoc, bo ugrzazlem sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.