Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: framework i panel administratora
Forum PHP.pl > Forum > PHP
luckan
Witam. Mam taki czysto teoretyczny problem w jaki sposób zrobić autoryzacje dla frameworka. Chciałbym żeby użytkownik(administrator) na początku stworzył sobie za pomocą konsoli w systemie mysql użytkownika o loginie administrator i haśle tylko jemu znanym z odpowiednimi przywilejami oraz baze dal tego użytkownika.
Następnie podczas inicjalizacji całego frameworka(podanie odpowiednich danych, automatycznie toworzenie tabel itp) podawał hasło np.w jakimś formularzu...
i teraz kwintesencja problemu: gdzie zapisywać to hasło żeby póżniej mogło być wczytywanie do zmiennej, która będzie wykorzystywania przez funkcje lączącą z bazą danych. Czy można zapisać to hasło w zwykłym pliku?? Czy będzie to bezpieczne?? Czy też robić jakieś triki z zapisywaniem go do bazy danych?? Ale z kolei zanim takie hasło zostanie zapisane zmusza do połączenia z bazą danych, dla której wymagany jest login i hasło. A wtedy robi się błędne koło. Pozatym użytkownik musi być doświadczony. Ja ten framework robie dla ludzi i jak jest coś trudniejszego to w man'ie prowadze ich można powiedzieć za ręke.
ech... namotałem trochę:/
mam nadzieje że ktoś zrozumie o co mi chodzi i nakieruje mnie na właściwe tory mam nadziej tylko że nie będzie to RT"B"M
Cysiaczek
Przenoszę na PHP.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.