Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: CMS dla stron z dynamiczni generowanymi statystykami
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania > Systemy portalowe i CMS'y
Aztech
Witam serdecznie!
Wstęp
Mam zamiar niedługo zabrać się za stworzenie nowej odsłony popełnionej przeze mnie i prowadzonej do dzisiaj strony klubu do którego należę WKS Siódemka (wiem jest tragicznie, lae każdy kiedyś zaczynał smile.gif). Po analizie potrzeb doszedłem do wniosku, iż dla tej strony najlepszy, rozwiązaniem będzie wykorzystanie jakiegoś CMS-a ze względu na standardowe funkcje, które powinny się tam znaleźć:
- newsy z możliwością dodania komentarzy
- sondy
- galerie z możliwością komentowania
- i najważniejsze: możliwość administracji pojawiających się newsów/informacji przez osoby niekoniecznie znające się na HTML-u i PHP.
- system kont/zalogowani userzy
- być może kiedyś openID (ale raczej jako rzecz typu: nice to have)?
Przyznam szczerze, nie mam ochoty tracić czasu na budowanie w/w części funkcjonalności, skoro jest wiele rozwiązań CMS-owych, które świetnie to robią.
Rozwinięcie
W/W cechy ma chyba każdy z dostępnych na rynku CMS-ów i tutaj w zasadzie byłby wybór prosty, gdyby nie pewien mankament. Jak można zauważyć na stronie, znajdują się tam wyniki turniejów, różnego rodzaju statystyki oraz podsumowania generowane na podstawie danych pobranych z bazy danych. W nowej wersji serwisu chciałbym pozostać przy obecnym (lub lekko zmodyfikowanym) schemacie bazy danych oraz rozszerzyć statystyki o możliwość określania przedziału czasowego z którego powinny być one wyświetlane + dodać możliwości różnego rodzaju ich przefiltrowania np.
- dla danej osoby
- dla danego okresu czasu
- dla danej osoby występującej w meczu jako gospodarz, gość
itp itd
W tym celu będę przepisywał skrypty generujące statystyki, tak aby były one w PHP5 oraz by uniezależnić je całkowicie od schematu bazy danych (będą wrapery dla odczytu danych)
Pytanie właściwe
Poszukuję więc CMS-a, w którym mógłbym w miarę bezboleśnie zrealizować w/w rozwiązania. Wolałbym aby CMS bazował na PHP 5. Genialnie byłoby, gdyby można w nim było osadzać części innych aplikacji/frameworków (sam preferuję PRADO) wraz z wykorzystaniem własnych (i/lub innych frameworkowych klas do operacji na bazach danych - przyzwyczajenie biggrin.gif).
Właśnie znalezienie CMS-u, który pozwoli mi osadzić moje oskryptowanie wraz z prezentacją wyliczonych za ich pomocą statystyk stanowi dla mnie największy problem. Przyznam się bez bicia, że nigdy (poza krótką zabawą) nie korzystałem z CMS-ów i nie mam pojęcia gdzie tkwią miny, gdzie mogę sie naciąć na jakieś problemy. Przyglądałem się Joomli i wydaje mi się, że mógłbym wybrać ją, że to jest chyba to czego poszukiwałem (ale nie mam co do tego 100% pewności).
Pytanie: jakie są wasze doświadczenia w pisaniu własnych modułów/komponentów/rozszerzeń dla poszczególnych CMS-ów. Który z CMS-ów ma najbardziej logiczny system i nieskomplikowany/nieprzekombinowany system umożliwiający zrealizowanie wyżej przeze mnie opisanych zadań.
Mam nadzieję, że udało mi się w miarę czytelnie przekazać istotę moich rozterek. Za wszelkie wskazówki będę niezmiernie wdzięczny.

P.S. Docelowo będę chciał również zainstalować i zintegrować któryś ze skryptów forów (skłaniam się ku SMF), tak by można było zintegrować system kont na forum z systemem kont strony (ominięcie podwójnych zalogowań)
jafet
Moim zdaniem Joomla rzeczywiście byłaby dla Twoich potrzeb najlepszym wyborem: wiele gotowych komponentów galerii, komentarzy, sond i edycja newsów - jak najbardziej dla użytkowników nieznjących HTMLa. Wystarczy znajomość Worda tongue.gif
Pisałem komponenty i dodatki do Joomli. Jest to dość proste, z tym że nie posiadała ona raczej ubogie wsparcie obiektowe. Ale jest już Joomla 1.5 RC3 z całkowicie przepisanym kodem, na PHP5, OO, MVC i inne wzorce projektowe. Sam teraz poznaje framework i API i muszę przyznać, że wygląda to bardzo ciekawie. Jedynym problemem jest to, że nie ma jeszcze polskiej wersji, dopóki nie pojawi się wersja stable, raczej nie wypuszczą polskich langów.
Ale mimo to polecam Ci to rozwiązanie.

PS: Podobno na forum joomla.pl ktoś wypuszczał nieoficjalne tłumaczenia do 1.5

Pozdrawiam
Aztech
Również dogrzebałem się informacji o wersji 1.5 oraz o tym, że zawiera ona framework, który ma bardzo ułatwić pisanie rozszerzeń (cieszy mnie także migracja na PHP5 biggrin.gif). Chyba zdecyduję się na Jommlę, ale wcześniej zrobię sobie case study i postaram zrobić swoją stronę w wersji Joomla wstawiając w miejsce statystyk jakieś 'dummy components'.
Braj polskiej wersji mi nie przeszkadza, dopóki kodowaniem jest UTF-8. Chyba, że polska wersja Joomli ma coś na tyle extra (poza spolszczeniem) co znacznie ułatwia pracę.
P.S. Dzięki za opinię.
P.S.2 Napisałem posta na polskim forum Joomli z zapytaniem o możliwość integracji komponentów z innymi frameworkami np. PRADO ale na razie cisza sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.