Wstęp
Mam zamiar niedługo zabrać się za stworzenie nowej odsłony popełnionej przeze mnie i prowadzonej do dzisiaj strony klubu do którego należę WKS Siódemka (wiem jest tragicznie, lae każdy kiedyś zaczynał

- newsy z możliwością dodania komentarzy
- sondy
- galerie z możliwością komentowania
- i najważniejsze: możliwość administracji pojawiających się newsów/informacji przez osoby niekoniecznie znające się na HTML-u i PHP.
- system kont/zalogowani userzy
- być może kiedyś openID (ale raczej jako rzecz typu: nice to have)?
Przyznam szczerze, nie mam ochoty tracić czasu na budowanie w/w części funkcjonalności, skoro jest wiele rozwiązań CMS-owych, które świetnie to robią.
Rozwinięcie
W/W cechy ma chyba każdy z dostępnych na rynku CMS-ów i tutaj w zasadzie byłby wybór prosty, gdyby nie pewien mankament. Jak można zauważyć na stronie, znajdują się tam wyniki turniejów, różnego rodzaju statystyki oraz podsumowania generowane na podstawie danych pobranych z bazy danych. W nowej wersji serwisu chciałbym pozostać przy obecnym (lub lekko zmodyfikowanym) schemacie bazy danych oraz rozszerzyć statystyki o możliwość określania przedziału czasowego z którego powinny być one wyświetlane + dodać możliwości różnego rodzaju ich przefiltrowania np.
- dla danej osoby
- dla danego okresu czasu
- dla danej osoby występującej w meczu jako gospodarz, gość
itp itd
W tym celu będę przepisywał skrypty generujące statystyki, tak aby były one w PHP5 oraz by uniezależnić je całkowicie od schematu bazy danych (będą wrapery dla odczytu danych)
Pytanie właściwe
Poszukuję więc CMS-a, w którym mógłbym w miarę bezboleśnie zrealizować w/w rozwiązania. Wolałbym aby CMS bazował na PHP 5. Genialnie byłoby, gdyby można w nim było osadzać części innych aplikacji/frameworków (sam preferuję PRADO) wraz z wykorzystaniem własnych (i/lub innych frameworkowych klas do operacji na bazach danych - przyzwyczajenie

Właśnie znalezienie CMS-u, który pozwoli mi osadzić moje oskryptowanie wraz z prezentacją wyliczonych za ich pomocą statystyk stanowi dla mnie największy problem. Przyznam się bez bicia, że nigdy (poza krótką zabawą) nie korzystałem z CMS-ów i nie mam pojęcia gdzie tkwią miny, gdzie mogę sie naciąć na jakieś problemy. Przyglądałem się Joomli i wydaje mi się, że mógłbym wybrać ją, że to jest chyba to czego poszukiwałem (ale nie mam co do tego 100% pewności).
Pytanie: jakie są wasze doświadczenia w pisaniu własnych modułów/komponentów/rozszerzeń dla poszczególnych CMS-ów. Który z CMS-ów ma najbardziej logiczny system i nieskomplikowany/nieprzekombinowany system umożliwiający zrealizowanie wyżej przeze mnie opisanych zadań.
Mam nadzieję, że udało mi się w miarę czytelnie przekazać istotę moich rozterek. Za wszelkie wskazówki będę niezmiernie wdzięczny.
P.S. Docelowo będę chciał również zainstalować i zintegrować któryś ze skryptów forów (skłaniam się ku SMF), tak by można było zintegrować system kont na forum z systemem kont strony (ominięcie podwójnych zalogowań)