Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: nie działa 'UNION'
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
LubieWino
mam dwie tabele (pytanie i odpowiedz) i w każdej jest kolumna 'ksywka' (taki sam typ varchar (20)).

i próbuje napisać najpierw prostego selecta:
$ksywki = "SELECT ksywka FROM pytanie UNION SELECT ksywka FROM odpowiedz";

..w celu połączenia tych kolumn w jedną, bez powtarzających się rekordów ksywek.
nic nie działa:/.. wyskakuje błąd: "Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in.. "

rozdzielone selecty (SELECT ksywka FROM pytanie) oraz (SELECT ksywka FROM odpowiedz) działają bez problemu.

W czym tkwi problem questionmark.gif próbowałem z innymi tabelami .. nic nie działą..sad.gif
prgTW
"supplied argument is not a valid MySQL result resource in.."
mysql_query() nie zwrócił prawidłowego uchwytu do wyciągniętych wierszy z bazy danych
  1. <?php
  2. mysql_query('select ... union select ...');
  3. print mysql_error(); # odpal to po mysql_query
  4. ?>

... i zobacz co Ci MySQL odpowie, ew. wklep zapytanie przez phpMyAdmin i zobacz jaki będzie błąd ... oraz poczytaj o pojęciu zwanym debugowaniem, bo widzę że najpierw zapytanie na forum a potem czytanie manuali - taka Twoja praktyka winksmiley.jpg
mwojcik
Zapytanie jest dobre, wiec problem lezy gdzie indziej. Sprawdz co wyswietli to co napisal @prgTW.
Jaka masz wersje MySQL ? Pamietaj, ze UNION jest od wersji >= 4.0.0
LubieWino
tak, wersja Mysqla byla stara. podejrzewalem że to cos w związku z tym, bo sql działał tak jakby tej funkcji w ogóle nie było. nie widzialem że Krasnal nie ma pierwotnie najnowszej wersji Mysqla, tylko trzeba doinstalować. W kazdym razie dzieki wielkie.
prgTW
OMG, to krasnal bazuje na MySQL 3.23 - żenada smile.gif ja ze swojej strony mogę śmiało polecić VertrigoServ
LubieWino
nie ma problemów na Viscie?
prgTW
a tego to nie wiem akurat, nie korzystam z tego imho szitu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.