Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: *.txt w Eclipse PDT traktowane jako *.php
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
adamichu
Witam szanownych forumowiczów

Mam następujacy problem:
Chciałbym aby Eclipse traktował pliki z rozszerzeniem *.txt jako pliki *.php (kolorowanie składni, podpowiadanie kodu) czy jest to wogole możliwe?

Byc moze problem polega na tym że w Window->Preferences->General->Content Types->Text mam na sztywno przypisane *.txt do typu Text i oznaczone jako "locked" - nie można usunąć tego skojarzenia?

Nie potrafię sobie poradzić z tym problemem. Zmiana rozszerzenia plików z *.txt na *.php nie wchodzi w gre.
Za pomoc serdecznie dziękuję
Cysiaczek
Odpowiedz mi na jedno pytanie. Co to ma współnego w PHP? Czy to jakaś funkcja języka? Może nowe rozszerzenie?

Przenoszę na odpowiednie forum.
Jojo
Spróbuj tak:
1. Window->Preferences->General->Editors->File Associations
2. Obok okna "File types" kliknij "Add" i w pole wpisz *.txt
3. Obok okna "Associated editors" kliknij "Add" i wybierz z listy "PHP Editor"
4. Zaznacz na liście "Associated editors" pozycję "PHP Editor" i kliknj "Default"
adamichu
Dziękuję za odpowiedź, ale niestety już próbowałem tak zrobić, lecz przy takim ustawieniu pojawia mi się komunikat przy otwieraniu plików tekstowych:
"Unsuported Content Type. To associate file extension with a supported content type please see Content Types Preference Page".

Nie wiem czy Eclipse ma celowo taką blokadę wprowadzoną czy jest to jakiś bug ze nie mozna traktować txt jako php.

Jojo - czy probowaleś może zrobić u siebie tak jak mi tłumaczysz i zobaczyć czy będzie to działało - moze problem tkwi gdzieś w moich ustawieniach, a ja się doszukuję sensu głębiej smile.gif.
Pozdrawiam
Jojo
Szczerze mówiąc nie sprawdziłem sposobu, który Ci podałem przed napisaniem posta.

U mnie też pojawia się błąd "Unsupported Content Type". Próbowałem jeszcze w zakładce "Content Types" dopisać rozszerzenie "*.txt" do typu "PHP Content Type", ale również bez rezultatu. Nie wiem dlaczego tak się dzieje i mam wrażenie, że w tej chwili nie będę Ci w stanie pomóc.

Napisałeś, że zmiana rozszerzenia na *.php nie wchodzi w grę. Zastanawiam się dlaczego. Może jednak warto tą możliwość jeszcze raz rozważyć.
adamichu
Witam

Dzieki za info.

Jesli chodzi o zmianę rozszerzenia to już tłumaczę:

W tym tygodniu dołączyłem do projektu którego początków nie pamiętają nawet najstarsi górale. Mam tam zrobić parę rzeczy i się wycofać (pracy na jakieś 1,5 - 2 miesiące). W tymże projekcie ktoś wymyślił sobie że wszystkie pliki będą miały roszerzenie *.txt (brawa dla tego jegomościa:).

Gdybym mógł to najchętniej wycofałbym się z tego, ale jest to decyzja niezależna ode mnie lecz od mojego pracodawcy sad.gif((((((

Dzięki jeszcze raz - spróbuję wymusić na decyzyjnych osobach zmianę rozszerzeń na *.php - pewnie będzie to się wiązało z dodatkowym tygodniem pracy, ale i tak uważam że ten tydzień zwróci się w nie więcej niż miesiąc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.