Witam.

Jestem w trakcie projektowania bazy danych pod system ankiet. Otóz natrafiłem na pewien problem. Aplikacja którą projektuje ma miec możliwość generowania (tworzenia) roznego rodzaju ankiety z odpowiedziami podzielonymi na trzy grupy:
1. Zaznaczenie tylko jednej odpowiedzi (radio)
2. Zaznaczenie wiecej niż jednej odpowiedzi (checkbox)
3. Twozenia grupy pytań gdzie odpowiedzi może być n z m

Przykład grupy pytań:

Kod
Pytanie nr N. Oceń  skali 1 do 4 poziom znajomosci języków obcych:

Język                    | Brak znajomości | Słabo | Dobrze | Bardzo dobrze
----------------------------------------------------------------------------------
Angielski                      (radio)           (radio)       (radio)         (radio)
Niemiecki                     (radio)           (radio)       (radio)         (radio)
Francuski                     (radio)            (radio)      (radio)          (radio)
Rosyjski                       (radio)           (radio)       (radio)          (radio)

gdzie radio oznacza przycisk radio

W przykładzie tym możemy zaznaczyć jedną odpowiedź z każdego języka.
Problem mój polega na tym iż każdemu pytaniu przypisałem n mozliwych odpowiedzi. Tylko ze w takiej grupie pytan, dodatkowo każda mozliwa odpowiedź moze mieć jeszcze m wartosci.
W jaki sposób to rozwiązać?

Myślalem o ty aby każda odpowiedz miala osobno zapisywne wartości . W ten sposób każad odpowiedz mogla by miec różne warosci?

Myslalem tez o tym aby pytania grupowe, były zwykłymi pytaniami z ankiety. W powyzszym przykladzie byłyby to 4 pytania połaczone w jedno.W ten sposób każda odpowiedz miała by jedną wartość.

Co o tym sądzicie?