Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]loguj, pobierz, zapisz
Forum PHP.pl > Forum > PHP
axwell
Witam. Bardzo potrzebny mi jest skrypt którego zadaniem jest
1) zalogowac się na stronę
2) pobrać treść strony
3)zapisać ją do pliku wynik.txt

Oczywiście nie mam zamiaru prosić Was o żadnego gotowca gdyż zaczynam dopiero przygode z php i chce sam pokombinować. Poprostu postawiłem sobie taki cel - napisze sktypt, choćby z pomocą innych ale będe miał satysfakcję. Proszę tylko o wzór jak powinien wyglądać taki skrypt, który wykonuje powyższe 3 czynność. Załóżmy że logowanie odbywa się na strone www.nic.pl poprzez formularz POST. Chcę pobrać całą zawartość strony (tekst) i zapisać go do pliku costam.txt. Czy mogę liczyć na Waszą pomoc?? Z biegem czasu chcę ulepszać i urozmaicać ten skrypt aż spełni moje oczekiwania
Foxx
Poszukaj na forum: curl()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
axwell
rzecz byłaby prostsza gdybym wiedziałe czego szukać
Foxx
Stronę w postaci stringu pobierzesz za pomocą jednej linii:

1. <?php
  2. $zmiennaString = file_get_contents("http://www.strona.com");
  3. ?>

Zapiszesz ją do pliku za pomocą kolejnej jednej linii za pomocą file_put_contents()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual

Jeżeli dochodzi do tego potrzeba zalogowania się, żeby uzyskać dostęp do treści, użyj curl()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, przeczytaj w manualu i na forum. Sam parę dni temu wkleiłem komuś link do przykładu z curl. Za jej pomocą będziesz mógł sprawić że Twój skrypt wyśle formularz z odpowiednimi danymi (loginem i hasłem w tym przypadku).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.