lis2
19.11.2007, 16:12:24
Witam,
mam pewien problem. Napisalem w wakacje sklep-hurtownie internetowa. Produkty dodawane do koszyka przechowywane sa w plikach cookies. Okazuje sie jednak, ze popularne przegladarki maja limit tych plikow do 50. Moje pytanie brzmi, da sie to jakos obejsc? Moze zmienne $_SESSION sa w stanie przechowywac wiecej zmiennych. Mam nadzieje, ze nie jest jedynym roziwazaniem przechowywanie danych w bazie.
Prosze o pomoc
Z gory dziekuje
Pozdrawiam
Krzysztof Kotlarek
em1X
19.11.2007, 20:48:18
lol Twój sklep stawia 50 cookiesów ?!
a czemu nie zrobić tego w jednym ciastku ?
krowal
19.11.2007, 21:48:44
Faktycznie "lol" i to niezły. Takich rzeczy nie przechowuje się w cookies tylko w bazie danych, w najgorszym wypadku w pliku albo w sesji, ale to też głupie. Jedynym słusznym rozwiązaniem jest baza danych, a w cookies możesz sobie przekazywać np. identyfikator sesji
lis2
19.11.2007, 21:51:07
Czemu jest to glupie ? Pliki sa tylko w czasie tworzenia zamowienia, przy wyslaniu wszystko dodawane jest do bazy danych
mike
19.11.2007, 22:03:58
1. Rozwiązanie problematyczne, czego właśnie doświadczasz.
2. Trzymanie koszyka w bazie pozwala na przywrócenie go na przykład jak komuś wyłączy się komputer/przeglądarka/e.t.c.
3. Zaufanie, zaufanie, zaufanie i jeszcze raz
kontrola. Trzymając wszystko w bazie masz większe możliwości inwigilacji
em1X
19.11.2007, 22:38:23
powiedziałem lol, bo jeżeli kolega chce już to trzymać w cookie, to niech sobie do tego cookie zapisuję, ale tylko do jednego, zapisując tablicę przy pomocy
serialize" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Blodo
20.11.2007, 13:59:54
Tez nie za dobrze biorac pod uwage ze ludzie moga sobie to ciastko modyfikowac (w koncu jest ono na ich komputerze i to we wcale nie trudno dostepnym miejscu), tak wiec patrzymy na calkiem porzadna dziure w bezpieczenstwie aplikacji. Juz lepiej to do bazy pakowac na starcie i z tego korzystac, identyfikujac koszyk za pomoca sesji.
Dynuel
23.11.2007, 15:10:31
wystarczy jak będzie tablice zawierającą id przedmiotu oraz ilość przechowywał w jednym cookie z udziałem serialize()
klucz = id przedmiotu
wartosc = ilosc
plusy:
nie trzymasz niczego zbednego na servie
user nie musi sie rejestrowac, a bedzie mial nadal zawartosc koszyka po powrocie na strone (w razie wyłączenia się komputera/przeglądarki/e.t.c.)
oczywiscie trzeba by sprawdzac poprawnosc takiego ciacha za kazdym razem, by nikt sobie tam w nim nie grzebał, ale to akurat pikus (sprawdzasz jedynie czy wartości to liczby, oraz czy znajdują sie w bazie)
wie ktos ile danych mozna przechowywac w jednym ciastku, jakies ograniczenie?
zamiast jechać chłopakowi podajcie lepiej lepsze przykłady
webdice
23.11.2007, 15:33:45
Cookie lub sesje wcale nie są złym rozwiązaniem w sklepie który pozwala kupować niezalogowanym użytkownikom oczywiście jeśli używa się ich z głową.
Cytat(Dynuel @ 23.11.2007, 15:10:31 )

(...) wie ktos ile danych mozna przechowywac w jednym ciastku, jakies ograniczenie? (...)
4Kb
dadexix
23.11.2007, 23:08:16
a mi się zdaje że można max 4KB....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.