Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Include i polskie znaki
Forum PHP.pl > Forum > PHP
yogal
Witam!

Od dawna posiadam pewien problem. Pragnę stworzyć stronę w systemem newsów (CuteNews 1.4.5 PL) i php ( w tym przypadku funkcja include).

Cute news pracuje tylko w kodowaniu iso-8859-2 wiec na stronie index.php też jest takowe ustawione.

Polskie litery w samym pliku index i w newsie wyświetlają się prawidłowo, lecz gdy pojawi sie jakis fragment z innego pliku (wczytany poleceniem include('include1.php') winksmiley.jpg to już pojawiają się krzaki. Nie mam pojęcia jak temu zaradzić, abym nie musiał za kazdym razem podmieniać polskich liter na znaki typu &#'288;...

Dla lepszego zobrazowania problemu stworzyłem testowy przykład:

http://www.tests666.yoyo.pl/test2/index2.php

Czyli na serwerze w jednym katalogu jest plik index2.php (kodowanie iso-8859-2) folder z cutenews i 2 pliki do include (include1.php i include2.html) w tych includowanych plikach są same polskie litery.

Pierwszy linijka z literami która widać to litery w index2.php - poprawne, niżej jest poprawny news a najniżej, krzaki z plików include.Jak temu zaradzić? Można w jakiś sposób poinformaować przeglądarkę, że tresc w pliku include tez ma kodowanie iso 8859-2?
Koniecznie chce używac funkcji include (przy rozbudowanej stronie - instrukcja switch i linki typu index.php?strona=newsy), kopiowanie pliku index.php 20 razy, zmiana wszystkich ścieżek ręcznie i zmiana nazw nie wchodzi oczywiście w grę...

Z góry dziękuję za pomoc.
sticker
1) w pliku include 2 dajesz znowu mete po co ?
2) kodowanie include2.html jest złe zapewne przekonwertuj do iso sama zmiana nagłówka nic nie da jak plik masz kodowany inaczej
yogal
Cytat(sticker @ 1.12.2007, 01:13:09 ) *
1) w pliku include 2 dajesz znowu mete po co ?
2) kodowanie include2.html jest złe zapewne przekonwertuj do iso sama zmiana nagłówka nic nie da jak plik masz kodowany inaczej

Dzękuję za odpowiedź!

Do edycji plików php i html uzywam Dreamweavera, pobawiłem się trochę w opcjach i odkryłem, że każdą nową stronę tworzy on w UTF-8, co w przypadku plików index nie było problemem bo wystarczyło zmienić META. Lecz w przypadku includów, poprostu kasowałem wszystkie tagi i zostawiałem sam tekst, no i nie wpadłem na to, że to nic nie da i że teskt w pliku html który już powstał w UTF-8 źle wyświetli się w index który jest iso-8859-2 smile.gif

Taka rada dla wszystkich:

Jeżeli używasz Dreamweavera, upewnij się jakie kodowanie masz w Edit -> Preferences -> New Document (jeżeli wszystko chcesz mieć w ISO -8859-2 powinno być wybrane kodowanie Europa Środkowa(ISO))

Jeżeli w DW chcesz przekonwertować stronę już powstałą w UTF-8 na np ISO-8859-2 to:

Mając otwartą stronę wybierz, Modify -> Page Properieties ->Title/Encoding i wybierz Europa Środkowa (ISO) i Reload.

Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz dziękuję.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.