Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dziwna nazwa :/
Forum PHP.pl > Forum > PHP
outlive
Witam
Mam mały problemik z zapisem i odczytem danych, a mianowicie:
Mam formularz :
tytul - standartowy input gdzie wpisujemy nazwe
zdjecie - input z file czyli do upload plikow graficznych

Kiedy daje zapisz, nazwa (tytul) dodaje sie do bazy danych, plik graficzny zostaje przesłany do wybranego katalogu,
nazwa pliku rowniez zostaje dodana do bazy.
I tutaj pojawia sie problem bo nazwa pliku zapisuje sie w takiej postaci np. /tmp/phpMArJWT, /tmp/php1M75wR i tak dalej.
Czy moglibyscie powiedziec mi o co chodzi, dlaczego tak sie dzieje? I jak to ewentualnie poprawic

Z gory dziekuje za pomoc
Pozdrawiam
mma
Jakiś kod??
Tak mogę tylko pogdybać ze nie zapsujesz ['tmp_name'] z tablicy $_FILE
outlive
ok juz sobie poradzilem ale mam inny problem, mianowicie z kasowaniem plików

elseif(isset($HTTP_GET_VARS['dzial']) && $HTTP_GET_VARS['dzial']=='usun' && isset($HTTP_GET_VARS['id']))
{
$id=$HTTP_GET_VARS['id'];
unlink ($katalog.$file_name);
$wiersz = "DELETE FROM news4 WHERE id='$id'";
$link = mysql_query($wiersz);
echo '<br/><font class="dzial">Wpis został usunięty '.$tytul.' , '.$file_name.', (numer '.$id.')';
}
else

gdy wpisze w unlink recznie katalog i nazwe pliku to skrypt go skasuje, natomiast jezeli zostaiwe w takiej postaci niestety nie. Zrobilem pare testów i okazalo sie ze skrypt nie pobiera danych z bazy - $katalog, $file_name i $tytul.
W echo() nic nie sie wyswietla natomiast $id
Gdzie lezy blad bo ja go nie widze :/ jak pobrac reszte danych z bazy questionmark.gif
Dzieki

Darti
Cytat(outlive @ 4.12.2007, 23:22:43 ) *
Zrobilem pare testów i okazalo sie ze skrypt nie pobiera danych z bazy - $katalog, $file_name i $tytul.
W echo() nic nie sie wyswietla natomiast $id

Skoro nie pobiera danych z bazy to coś nakombinowałeś w zapytaniu do bazy. Wyświetl sobie składnię, której używasz do pytania bazy albo zastosuj mysql_error" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
outlive
dodam jeszcze ze przy dodawaniu danych i edycji danych wszystko działa bez zarzutów. To o co zapytam baze np. $tytul to sie wyswietla bez problmow, tylko przy usowaniu nic sie nie wyswietla tylko $id :/
webdice
Bez żartów, przecież zapytanie DELETE nie zwraca rekordów z bazy. Najpierw musisz odpytać bazę o rekord z wybranym ID, a następnie usunąć plik i wyświetlić informacje.
Cysiaczek
@outlive - zabiłeś mnie - naprawdę - rispekt za to pokolorowanie kodu. Na przyszłość możesz ułatwić sobie pracę wklejając kod pomiędzy znaczniki [ php ] [/ php ]

np.
  1. <?php
  2. print "Hello World!";
  3. ?>

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.