Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapytanie Mysql z WHERE + AND/OR
Forum PHP.pl > Forum > PHP
TOMASI
Witam

Mam taki mały problem. Otóż zrobiłem skrypt, który będzie wyszukiwał oferty z bazy: (To jest tylko kod, który ostatecznie przeszukuje bazę)

1. <?php
  2. $wynik = mysql_query("SELECT * FROM dane WHERE cena<='1000' AND miasto='15' AND woj='1' AND (typ='5' OR typ='1' OR typ='10')");
  3. ?>

I tutaj mam problem. Ponieważ chcę, aby wyświetliło wynik jeśli pole cena będzie miało wartość mniejszą, bądź równa 1000 i pole miasto będzie miało wartość 15 i gdy pole woj będzie miało wartość 1 i wartość pola typ (w powyższym przykładzie) będzie równa 5, lub 1, lub 10.

Niestety powyższy kod nie działa poprawnie.
franki01
Zobacz czy mysql_error" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual generuje jakies bledy. Jezeli nie to sprawdz czy w tabeli na pewno sa rekordy spelniajace warunki wyszukiwania.
phpion
Zakładam, że cena jest liczbą - Ty natomiast sprawdzasz jej wartość jako stringa. Usuń ' dookoła 1000.
Mała uwaga - zamiast tego:
  1. AND (typ='5' OR typ='1' OR typ='10')

możesz napisać:
  1. <?php
  2. AND typ IN ('5', '1', '10')
  3. ?>
TOMASI
Ehh, okazało się, że żaden z rekordów z bazy nie spełniał warunków i dlatego nie wyświetlało wyników. Dziwne, bo pamiętam, że zmieniałem wartości pól w bazie, aby wszystko grało ze skryptem.

Dobra. Ale i tak dzięki za zainteresowanie.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.